Αμερικανοί επιστήμονες παρακολούθησαν για 11 χρόνια χιλιάδες μετεμμηνοπαυσικές γυναίκες, διαπιστώνοντας ότι στις ηλικίες άνω των 70 ετών όσες ήταν υπέρβαρες ή λίγο παχύσαρκες δεν είχαν αυξημένο κίνδυνο θανάτου, παρά μόνο όταν το περιττό βάρος τους συσσωρευόταν στην περιοχή της κοιλιάς.

Αυξημένο κίνδυνο θανάτου όμως είχαν και οι συμμετέχουσες με σωματικό βάρος χαμηλότερο από το φυσιολογικό, γράφουν στο περιοδικό Journal of the American Geriatrics Society.

"Η κοιλιακή παχυσαρκία είναι πιο θανατηφόρα από τα πολλά κιλά", δήλωσε η κύρια ερευνήτρια Zhao Chen, επικεφαλής του Τμήματος Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής στο University of Arizona College of Public Health. "Οι ηλικιωμένες γυναίκες πρέπει να ανησυχούν όταν το σωματικό βάρος τους είναι χαμηλότερο από το φυσιολογικό για το ύψος τους, αλλά όχι αν είναι λίγο περισσότερο από το φυσιολογικό, ακόμα κι αν βρίσκονται στα πρώτα στάδια της παχυσαρκίας. Αν όμως είναι πολύ παχύσαρκες, τότε κινδυνεύουν".

Η έρευνα έδειξε ότι η πιθανότητα θανάτου από κάθε αιτία αυξανόταν όταν η περίμετρος μέσης των γυναικών ήταν πάνω από 80 εκατοστά, ενώ όταν ήταν πάνω από 88 εκατοστά κινδύνευαν πάρα πολύ.

Αν και το να είναι κάποιος υπέρβαρος γενικά θεωρείται επιζήμιο, έχει μεγάλη σημασία η ηλικία του αλλά και η κατανομή του σωματικού λίπους, πρόσθεσε η Chen. Εξίσου σημαντικό είναι όμως να έχει επαρκές βάρος και όχι να είναι λιποβαρής, γιατί και σε τέτοια περίπτωση υπονομεύει την υγεία του.

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία από σχεδόν 162.000 γυναίκες που είχαν ηλικία 50-79 ετών όταν δήλωσαν συμμετοχή σε αυτήν. Κατά την έναρξη της έρευνας, μέτρησαν το ύψος, το βάρος και την περίμετρο της μέσης τους και κατέγραψαν τον τρόπο ζωής τους. Έως το τέλος της περιόδου παρακολούθησης, πάνω από 18.000 γυναίκες είχαν χάσει τη ζωή τους.

Πηγές:
Journal of the American Geriatrics Society

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα