Το 36% των ασθενών που συμμετείχαν ήταν σε ύφεση έξι μήνες μετά τη θεραπεία, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία Kite Pharma που ανέπτυξε τη θεραπεία.

Οι ασθενείς αυτοί δεν είχαν ανταπόκριση στις καθιερωμένες θεραπείες και δεν είχαν άλλη θεραπευτική επιλογή, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Συνολικά, πάνω από τέσσερις στους πέντε από τους συμμετέχοντες ασθενείς ανταποκρίθηκαν έστω και κατά το ήμισυ στη θεραπεία.

"Τα ευρήματα αυτά είναι πολύ ενθαρρυντικά", δήλωσε ο Dr. Roy Herbst, διευθυντής του Τμήματος Ιατρικής Ογκολογίας στο Yale Cancer Center στο New Haven του Κονέκτικατ. "Ωστόσο πρέπει να συνεχιστεί η παρακολούθηση των ασθενών για να δούμε για πόσο καιρό θα συνεχιστεί η βελτίωσή τους".

Η θεραπεία στην οποία υποβλήθηκαν οι συμμετέχοντες λέγεται CAR-T cell therapy και χρησιμοποιεί ανοσοποιητικά κύτταρα από το αίμα των ίδιων των ασθενών, τα οποία τροποποιούνται γενετικά και εγχέονται πίσω στον οργανισμό για να καταπολεμήσουν τον καρκίνο.

Αν και η μέθοδος φαίνεται να ωφελεί σημαντικό αριθμό ασθενών, δεν είναι χωρίς κινδύνους. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι δύο από τους ασθενείς έχασαν τη ζωή τους από αίτια σχετιζόμενα με τη θεραπεία, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press.

Στις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνονται αναιμία ή άλλα αιματολογικά προβλήματα, καθώς και νευρολογικά προβλήματα όπως υπνηλία, σύγχυση, τρόμος (τρέμουλο) ή δυσκολίες στην ομιλία που τυπικά κράτησαν για λίγες μέρες.

Συνολικά όμως η θεραπεία είχε ευνοϊκό προφίλ ασφαλείας, δήλωσε ο Dr. Steven Rosenberg, επικεφαλής του Χειρουργικού Κλάδου του National Cancer Institute των ΗΠΑ, ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα έρευνα.

"Η μέθοδος είναι ασφαλής, σίγουρα πιο ασφαλής από το να έχει κάποιος εξελισσόμενο λέμφωμα", δήλωσε στο AP. Και πρόσθεσε πως γνωρίζει έναν ασθενή ο οποίος υποβλήθηκε σε αυτήν και παραμένει σε ύφεση εδώ και επτά χρόνια.

Τα νέα ευρήματα έχουν προγραμματιστεί για παρουσίαση τον επόμενο μήνα, στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Έρευνας του Καρκίνου (AACR 2017).

Πηγές:
Associated Press

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια είναι τα οφέλη του πράσινου τσαγιού
Να τρέχω με τις φτέρνες ή με τις μύτες των δαχτύλων του ποδιού;
Σύσταση για διακοπή των ινσουλινοεκκριτικών φαρμάκων πριν από την επέμβαση