Όπως έδειξε, όταν οι μητέρες είχαν χαμηλά της βιταμίνης αμέσως μετά τη γέννηση του μωρού τους, το παιδί είχε μεγαλύτερη πιθανότητα να εκδηλώσει συριγμό και να χρειασθεί αντιασθματικά φάρμακα πριν γιορτάσει τα δεύτερα γενέθλιά του.

Κύριες πηγές βιταμίης Ε είναι τα φυτικά έλαια, όπως το ηλιέλαιο, το καλαμποκέλαιο και το σογιέλαιο, δήλωσε ο κύριος ερευνητής Dr. Cosby Stone από το Vanderbilt University Medical Center στο Nashville.

Η έρευνα έγινε σε περισσότερες από 650 μητέρες και τα μωρά τους, τα οποία παρακολούθησαν οι επιστήμονες για τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής τους. Στη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης οι μητέρες σημείωναν αν και τι είδους φάρμακα για αναπνευστική δυσχέρεια ή άσθμα χρειάσθηκαν τα μωρά τους.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως τα παιδιά με συριγμό ή άσθμα ήταν πιθανότερο να έχουν γεννηθεί από μητέρες οι οποίες είχαν αμέσως μετά τον τοκετό χαμηλά επίπεδα μιας μορφής της βιταμίνης Ε που λέγεται άλφα-τοκοφερόλη, στον οργανισμό τους.

Όπως διευκρινίζουν δεν ξέρουν πως ακριβώς θα μπορούσε η βιταμίνη να εμπλέκεται στην εμφάνιση της πνευμονοπάθειας στα παιδιά, αλλά η παρατηρούμενη συσχέτιση θα μπορούσε οφείλεται στην αντιοξειδωτική δράση της και τη σημασία της για την καλή λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος.

Τα νέα ευρήματα παρουσιάσθηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας που πραγματοποιείται στην Ατλάντα και δημοσιεύθηκαν ταυτόχρονα στο περιοδικό The Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Πηγές:
The Journal of Allergy and Clinical Immunology, American Academy of Allergy, Asthma & Immunology

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς να κάψω περισσότερες θερμίδες περπατώντας
Γρίπη των πτηνών: Χαμηλός ο κίνδυνος μετάδοσης από τα ζώα στον άνθρωπο στις πόλεις
Τα νοσοκομεία με τη μεγαλύτερη φαρμακευτική δαπάνη [πίνακας]