Αμερικανοί επιστήμονες παρακολούθησαν για 10 χρόνια πάνω από 6.200 γυναίκες οι οποίες είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού και ανακάλυψαν πως όσο περισσότερη σόγια έτρωγα, τόσο πιο προστατευμένες ήταν, ανάλογα βέβαια και με το είδος του καρκίνου του μαστού.

"Δεν βρήκαμε καμία ένδειξη επιβλαβούς επίδρασης στις γυναίκες με καρκίνο μαστού που κατανάλωναν άφθονη σόγια", δήλωσε η κύρια ερευνήτρια Dr. Fang Fang Zhang, επίκουρη καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Tufts University's Friedman School of Nutrition Science and Policy στη Βοστώνη. "Συνολικά, η κατανάλωση υψηλών επιπέδων σόγιας συνδέεται με μείωση 21% της πιθανότητας θανάτου, συγκριτικά με την κατανάλωση λίγης σόγιας".

Η σόγια και οι πιθανές επιδράσεις της στις γυναίκες με καρκίνο αποτελούν αντικείμενο επιστημονικής διαμάχης εδώ και χρόνια. Αιτία γι’ αυτό είναι οι ισοφλαβόνες, ένα θρεπτικό συστατικό του φυτού που μοιάζει με την ορμόνη του γυναικείου φύλου, τα οιστρογόνα. Αυτό είναι σημαντικό, λένε οι ειδικοί, γιατί η  πιο συχνή μορφή καρκίνου του μαστού είναι οι όγκοι με θετικούς υποδοχείς οιστρογόνων.

Οι όγκοι αυτοί ουσιαστικά "τρέφονται" από τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων και επομένως οτιδήποτε αυξάνει τα επίπεδά τους θεωρητικά είναι επιζήμιο.

Ωστόσο "η νέα έρευνα επιλύει μια για πάντα τη διένεξη αυτή", δήλωσε ο Dr. Omer Kucuk, καθηγητής Ιατρικής Ογκολογίας και διευθυντής του Integrative Medicine Center στο Emory University's Winship Cancer Institute, στην Ατλάντα, ο οποίος έγραψε ένα σχόλιο που δημοσιεύει τη νέα έρευνα στο περιοδικό Cancer όπου δημοσιεύεται.

Όπως γράφουν η Dr. Zhang και οι συνάδελφοί της, η προστατευτική επίδραση της σόγιας ήταν ισχυρότερη για τις γυναίκες που δεν είχαν όγκους με θετικούς υποδοχείς οιστρογόνων. Στις γυναίκες αυτές ο κίνδυνος θανάτου στη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης ήταν μειωμένος 51%.

Επιπρόσθετα, οι γυναίκες που δεν είχαν κάνει ορμονοθεραπεία υποκατάστασης μετά την κλιμακτήριο, επίσης είχαν αποκομίσει ισχυρό όφελος από την αυξημένη κατανάλωση σόγιας, αφού η πιθανότητα να πεθάνουν από καρκίνο μαστού μειώθηκε 32%.

"Τα ευρήματά μας, συνδυαστικά μεταξύ τους, δείχνουν ότι η κατανάλωση προϊόντων σόγιας δεν ασκεί αρνητική επίδραση στις ασθενείς που κάνουν ορμονικές θεραπείες, ενώ σε όσες δεν παίρνουν ορμόνες δρα ιδιαίτερα προστατευτικά" κατέληξε η Dr. Zhang.

Πηγές:
Cancer, Tufts University

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο FDA ενέκρινε το πρώτο kit αυτοσυλλογής για εξέταση του ιού HPV
Τι συμβαίνει στο σώμα μας αν κόψουμε τους υδατάνθρακες
Ο ιός H5N1 της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε σε άγρια πτηνά στη Νέα Υόρκη