Έφηβοι και νέοι ενήλικες που μολύνθηκαν με τον ιο HIV κοντά στην ημερομηνία γέννησης, έχουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρά προβλήματα υγείας και θάνατο, αναφέρει νέα έρευνα.

Η Dr. Anne Neilan, του  Massachusetts General Hospital στη Βοστόνη, δήλωσε ότι ο αριθμός θανάτων σε νέους που γεννήθηκαν με τον HIV στις ΗΠΑ είναι 6-12 φορές υψηλότερος σε σχέση με νέους χωρίς τον ιό-ίδιου φύλου, ηλικίας και φυλής.

Η Neilan ανέλυσε στοιχεία, το διάστημα 2007-2015, περισσότερων των 1.400 νέων Αμερικανών που μολύνθηκαν με τον ιό  HIV όταν γεννήθηκαν.

Όσοι ήταν 13-30 ετών ήταν πιο πιθανό να έχουν φτωχό έλεγχο του ιού, νόσων που συνδέονται με το AIDS και να πεθάνουν.

Από αυτούς που είχαν ηλικία 18 - 30 ετών, το 35% είχε φτωχό έλεγχο του HIV. Αυτό καθιστά πιο πιθανό να αντιστέκονται σε ορισμένα αντιρετροϊκά και να μεταδίδουν τον ιό.

Έφηβοι με HIV έχουν φτωχότερη εικόνα υγείας σε σύγκριση με ενήλικες με HIV, δήλωσε η ερευνήτρια.

Τα καλά νέα είναι ότι μεταξύ όσων έχουν καλό έλεγχο του HIV τα σοβαρά προβλήματα είναι σπάνια.

Μαζί με προβλήματα υγείας που συνδέονται με τον HIV, τα πιο συχνά αναφερόμενα προβλήματα στους ασθενείς της έρευνας ήταν ψυχικές διαταραχές και προβλήματα με την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος. Πολλές γυναίκες είχαν και σεξουαλικά μεταδιδόμενες νόσους, πιθανόν σχετικών με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Ειδικός δήλωσε, ότι αυτό μπορεί να υποδεικνύει βιολογικό μηχανισμό για αυξημένες σεξουαλικά μεταδιδόμενες νόσους ή ενδεχομένως να δείχνει ότι ασθενείς που δυσκολεύονται με τη φαρμακευτική τους αγωγή έχουν και πιο επικίνδυνες σεξουαλικές συμπεριφορές.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο JAMA Pediatrics.

 

 

Πηγές:
JAMA Pediatrics.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια είναι τα οφέλη του πράσινου τσαγιού
Να τρέχω με τις φτέρνες ή με τις μύτες των δαχτύλων του ποδιού;
Σύσταση για διακοπή των ινσουλινοεκκριτικών φαρμάκων πριν από την επέμβαση