Νέα έρευνα για την επίπτωση των χρόνιων νόσων των παιδιών στην ψυχική υγεία τους διαχρονικά, ανακάλυψε ότι τέτοια συμβάντα αυξάνουν τις πιθανότητες να αναπτύξουν τα παιδιά κατάθλιψη και άγχος ως ενήλικες.

Ερευνητές του University of Sussex και University College London επισκόπησαν ενδείξεις πολλών ερευνών εξετάζοντας τη σχέση μεταξύ 8 χρόνιων νόσων στην παιδική ηλικία- όπως αρθρίτιδα, άσθμα και καρκίνο- και συναισθηματικών προβλημάτων που εμφανίστηκαν μελλοντικά.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Child Psychology and Psychiatry (JCPP), αποκαλύπτει ότι οι πάσχοντες από όλες τις χρόνιες νόσους που μελετήθηκαν είχαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης ή άγχους, συναισθηματικά προβλήματα που επέμειναν πέρα από την παιδική ηλικία και την εφηβεία στην ενήλικο ζωή.

Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι στρατηγικές πρόληψης και παρέμβασης στην ψυχική υγεία, που στοχεύουν ασθενείς με χρόνιες νόσους στην παιδική ηλικία, θα μπορούσαν να είναι ζωτικής σημασίας στην αντιμετώπιση θεμάτων ψυχικής υγείας πριν εξελιχθούν σε πιο σοβαρές μακροχρόνιες παθήσεις.

Η ερευνήτρια Dr Darya Gaysina,  δήλωσε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι χρόνιες νόσοι στην παιδική ηλικία συνδέονταν σημαντικά με την κατάθλιψη στην ενήλικο ζωήν σε δείγμα άνω των 45.000 ανθρώπων.

Συγκεκριμένα, ο καρκίνος συνδεόταν σημαντικά με την κατάθλιψη στην ενήλικο ζωή. Αν και οι έρευνες σε άλλες χρόνιες παθήσεις είναι πολύ περιορισμένες, όταν οι ερευνητές απομάκρυναν τον καρκίνο από το δείγμα η σχέση παρέμεινε.

Επομένως, δεν συνδέεται μόνο ο καρκίνος με συναισθηματικά προβλήματα στην ενήλικο ζωή.

Η Dr Gaysina εκτιμά ότι η σχέση θα μπορούσε να βοηθήσει ειδικούς στην ψυχική υγεία να πλησιάσουν νέους ασθενείς με χρόνιες νόσους με διαφορετικό τρόπο.

Πηγές:
Journal of Child Psychology and Psychiatry.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιουλία Τσέτη στο iatronet.gr: Αυτό είναι το όραμά μου για τον ΣΕΒ
Απάντηση Γεωργιάδη στις αιτιάσεις για την κάλυψη του Conference Cup από το νοσοκομείο "Ευαγγελισμός"
Κερδίζει την πατέντα για το εμβόλιο Covid η Moderna