Μοναχικοί έφηβοι ενδεχομένως έχουν φτωχή ποιότητα ύπνου, σύμφωνα με νέα βρετανική έρευνα.

Στην έρευνα, οι πιο μοναχικοί άνθρωποι ήταν επίσης 24% πιο πιθανό να αισθάνονται κουρασμένοι και να έχουν δυσκολίες συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ερευνητές του King's College London συνέλεξαν στοιχεία 2.232 δίδυμων 18-19 ετών.

Μέτρησαν την ποιότητα ύπνου τον προηγούμενο μήνα, όπως το χρόνο που χρειαζόταν για να αποκοιμηθούν, τη διάρκεια ύπνου και διαταραχές ύπνου, καθώς και δυσλειτουργικότητα την ημέρα, όπως το να μένουν ξύπνιοι.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι γενικά, το 25-30% των ανθρώπων δήλωσαν ότι αισθάνονταν μοναξιά ορισμένες φορές, με περαιτέρω 5% να αναφέρει συχνά αισθήματα μοναξιάς.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η σχέση μεταξύ μοναξιάς και ποιότητας ύπνου παρέμενε, ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη συμπτώματα προβλημάτων ψυχικής υγείας, -κατάθλιψη και άγχος- που συνδέονται συνήθως με προβλήματα ύπνου και αίσθημα μοναξιάς.

Η σχέση μεταξύ μοναξιάς και φτωχής ποιότητας ύπνου ήταν σχεδόν 70% ισχυρότερη σε όσους εκτίθεντο σε πιο σοβαρές μορφές βίας.

Η καθηγήτρια Louise Arseneault, δήλωσε ότι η μειωμένη ποιότητα ύπνου είναι ένας από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους η μοναξιά ‘’ποτίζει’’ τον άνθρωπο και τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία έγκαιρων θεραπευτικών προσεγγίσεων κατά των αρνητικών σκέψεων και αντιλήψεων που μπορούν να κάνουν τη μοναξιά φαύλο κύκλο.

Πηγές:
Psychological Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΙΣΑ: 1ο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο: ‘’Έμφραγμα του Μυοκαρδίου- Νεότερες προσεγγίσεις’’
LIVE μετάδοση Λαπαροσκοπικής κολεκτομής 26 Απριλίου 2024
Ανδρική υπογονιμότητα: Σχετίζεται με τη χρήση κινητών τηλεφώνων;