Νέα έρευνα προειδοποίει ότι η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να κάνει πιο συχνές τις νύχτες αϋπνίας, με αποτέλεσμα να είναι κάποιος πιο ευάλωτος σε χρόνιες νόσους.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι αν δεν αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή, πιο αυξημένες θερμοκρασίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε 6 επιπλέον νύχτες ανεπαρκούς ύπνου ανα 100 ανθρώπους μέχρι το 2050 και σε περίπου 14 επιπλέον μέχρι το 2099.

 

Τα ευρήματα έδειξαν ότι μη φυσιολογικές αυξήσεις στη θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της νύχτας, κατά 1 βαθμό, μπορούν να μεταφραστούν σε 3 νύχτες ανεπαρκούς ύπνου ανά 100 ανθρώπους, σε μηνιαία βάση στις ΗΠΑ.

Ο Nick Obradovich, του Harvard University, δήλωσε ότι η έρευνα δείχνει ότι η θερμοκρασία μπορεί να παίξει ρόλο διαταράσσοντας τον ύπνο αλλά και ότι η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να επιδεινώσει την κατάσταση αυξάνοντας τα ποσοστά ελλιπούς ύπνου.

Οι ερευνητές εστίασαν σε 765.000 κατοίκους των ΗΠΑ και συνέδεσαν τις νύχτες ανεπαρκούς ύπνου με στοιχεία της καθημερινής θερμοκρασίας του περιβάλλοντος.

Ανακάλυψαν ότι η αρνητική επίδραση των πιο ζεστών νυχτών είναι πιο οξεία το καλοκαίρι. Είναι περίπου 3 φορές υψηλότερη το καλοκαίρι σε σχέση με τις άλλες εποχές.

Επιπλέον, η επίδραση είναι πιο μεγάλη μεταξύ των φτωχών και των ηλικιωμένων.

Στους ηλικιωμένους, η επίδραση είναι διπλάσια από τους νεότερους. Στην ομάδα χαμηλότερου εισοδήματος είναι 3 φορές χειρότερη σε σχέση με ανθρώπους που έχουν καλύτερη οικονομική κατάσταση.

Ο ανεπαρκής ύπνος συνδέεται με επιπλοκές όπως εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, καρδιαγγειακή νόσο, διαβήτη και κατάθλιψη.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Advances.

Πηγές:
Science Advances.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Κατάχρηση αντιβιοτικών σημειώθηκε κατά την πανδημία COVID-19
Συνάντηση ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ – ΕΟΠΥΥ
Έρευνα συνδέει τα φάρμακα για τις καούρες με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ημικρανίας