Νέα έρευνα αναφέρει ότι παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες που κατανάλωναν υψηλά ποσοστά κατεργασμένων δημητριακών, όπως άσπρο ρύζι μπορεί ενδεχομένως να έχουν υψηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι παιδιά που γεννήθηκαν από γυναίκες με διαβήτη κύησης οι οποίες κατανάλωναν τα πιο κατεργασμένα δημητριακά είχαν διπλάσιες πιθανότητες να είναι παχύσαρκα στην ηλικία των 7 ετών σε σχέση με αυτά των οποίων οι μητέρες κατανάλωναν τη μικρότερη ποσότητα των κατεργασμένων δημητριακών.

Η Cuilin Zhang, του National Institutes of Health των ΗΠΑ, δήλωσε ότι η σχέση μεταξύ κατανάλωσης δημητριακών της μητέρας στην εγκυμοσύνη και της παχυσαρκίας του παιδιού στην ηλικία των 7 συνέχιζε να υπάρχει όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη παράγοντες που θα μπορούσαν δυνητικά να επηρεάσουν το βάρος των παιδιών, όπως άσκηση και κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και γλυκών.

Στοιχεία που προέκυψαν από ζώα έδειξαν ότι η ενδομήτρια έκθεση σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες ενδεχομένως προδιαθέτει το μωρό σε παχυσαρκία.

Για την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, η ερευνητική ομάδα συνέκρινε αρχεία από 918 ζεύγη μητέρων-παιδιών.

Πηγές:
American Journal of Clinical Nutrition.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΚΑΤ
Συμβουλές αυτοφροντίδας που θα κάνουν τη διαφορά
Κ. Νταλούκας: Καθησυχαστικός για τα κρούσματα λοίμωξης από παρβοϊό