Η έλλειψη επαρκούς ύπνου μπορεί ενδεχομένως να προβλέψει τον κίνδυνο εμφάνισης νόσου του Alzheimer σε ανθρώπους που κατά τα άλλα είναι υγιείς, σύμφωνα με ερευνητές.

Αμερικανική έρευνα έδειξε ότι άνθρωποι που ανέφεραν χειρότερη ποιότητα ύπνου, περισσότερα προβλήματα ύπνου, και υπνηλία την ημέρα, είχαν περισσότερους βιολογικούς δείκτες-αμυλοειδείς, Ταυ και βλάβη νευρώνων όπως και φλεγμονή- σχετικούς με τη νόσο Alzheimer στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό σε σχέση με ανθρώπους χωρίς προβλήματα ύπνου.

Η Barbara B. Bendlin, του University of Wisconsin-Madison, δήλωσε ότι προηγούμενες ενδείξεις έδειξαν ότι ο ύπνος μπορεί ενδεχομένως να επηρεάσει την ανάπτυξη ή την εξέλιξη της νόσου Alzheimer με διάφορους τρόπους.

Πρόσθεσε, ότι ο διαταραγμένος ύπνος ή η έλλειψή του ενδεχομένως μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση πλάκας αμυλοειδών, επειδή το σύστημα καθαρισμού του εγκεφάλου είναι δραστήριο κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Για την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Neurology, οι ερευνητές επέλεξαν 101 ανθρώπους με μέση ηλικία τα 63 χρόνια, που είχαν φυσιολογικές νοητικές ικανότητες και μνήμη, αλλά που θεωρήθηκαν ότι κινδυνεύουν να εμφανίσουν Alzheimer, είτε έχοντας γονέα με τη νόσο είτε ως φορείς του γονιδίου APOE.

Ωστόσο δεν είχαν όλοι όσοι εμφάνιζαν διαταραχές ύπνου ανωμαλίες στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό.

Η έρευνα δεν παρατήρησε σχέση μεταξύ του Alzheimer και της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας.

Δεν είναι ακόμα σαφές αν ο ύπνος μπορεί να επηρεάσει την εμφάνιση της νόσου ή αν η νόσος επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου. Περισσότερη έρευνα χρειάζεται για την περαιτέρω αποσαφήνιση της σχέσης ύπνου και αυτών των βιοδεικτών.

Πηγές:
Neurology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα
ΕΜΑ: Θετική γνωμοδότηση για χορήγηση άδειας κυκλοφορίας σε 8 φάρμακα - Ποια είναι