Αμερικανοί ερευνητές έχουν καλά νέα για τους λάτρεις του καφέ, αφού νέα έρευνα έδειξε ότι το ρόφημα μπορεί να οδηγήσει σε μακροζωία.

Η έρευνα σε 180.000 ανθρώπους έδειξε ότι όσοι καταναλώνουν τακτικά καφέ έχουν οφέλη στην υγεία, όπως μακροζωία.

Οι ερευνητές αναφέρουν στο περιοδικό Annals of Internal Medicine ότι άνθρωποι που κατανάλωναν ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα είχαν 12% λιγότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν καφέ.

Η σχέση ήταν ακόμα ισχυρότερη σε όσους έπιναν 2-3 φλιτζάνια ημερησίως-18% μειωμένες πιθανότητες θανάτου.

Χαμηλότερη θνησιμότητα σημειώθηκε άσχετα από το αν οι άνθρωποι έπιναν καφέ με ή χωρίς καφεΐνη, υποδεικνύοντας ότι η σχέση δεν συνδέεται με την ουσία.

Στην έρευνα-μεγαλύτερη του είδους της-συμμετείχαν διάφοροι πληθυσμοί, όπως αφροαμερικανοί, λευκοί, από τη λατινική Αμερική και Αμερικανοϊάπωνες.

Καθώς η σχέση φάνηκε σε 4 διαφορετικές εθνότητες, είναι ασφαλές να πούμε ότι τα αποτελέσματα εφαρμόζουν σε άλλες ομάδες. Η παρόμοια τάση σε 4 διαφορετικούς πληθυσμούς δίνει ισχυρότερη βιολογική στήριξη στην πεποίθηση ότι ο καφές είναι καλός, είτε κάποιος είναι λευκός, είτε αφροαμερικανός είτε από τη λατινκή Αμερική είτε ασιάτης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αν και η έρευνα δεν δείχνει ποιες χημικές ουσίες στον καφέ μπορεί ενδεχομένως να έχουν αυτό το όφελος, είναι σαφές ότι το ρόφημα μπορεί να ενσωματωθεί στην υγιεινή διατροφή και τρόπο ζωής.

Πηγές:
Annals of Internal Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας