Νέα έρευνα σε ποντικούς υποδεικνύει ότι ουσία που περιέχεται στις φράουλες και σε άλλα φρούτα και λαχανικά θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο για νόσο του Alzheimer και άλλες νευροεκφυλιστικές νόσους.

Η ουσία φισετίνη, συμβάλλει στο έντονο χρώμα των φρούτων και έχει εντοπιστεί να έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Ερευνητές του Salk Institute for Biological Studies in La Jolla, εξέτασαν ποντικούς με πρόωρη γήρανση-που μιμείτο τη σποραδική νόσο Alzheimer.

Μια ομάδα ποντικών λάμβανε δόση φισετίνης με την τροφή της καθημερινά για 7 μήνες και η άλλη όχι.

Στο τέλος της έρευνας, ποντικοί που δεν έλαβαν φισετίνη είχαν αυξημένους δείκτες που συνδέονταν με στρες και φλεγμονή και η απόδοσή τους ήταν σημαντικά χειρότερη σε τεστ νοητικών λειτουργιών σε σχέση με ποντικούς στους οποίους χορηγήθηκε η ουσία.

Εκτός από τις φράουλες, η ουσία βρίσκεται και στο λωτό, στα μήλα, στα σταφύλια, στα κρεμμύδια και στα αγγούρια.

Πηγές:
The Journals of Gerontology Series A.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο θνητότητας σε επιζώντες από καρκίνο
CoViD-19: Συχνότερη η απώλεια όσφρησης μετά από μόλυνση με παραλλαγή Άλφα
ΚEΘΕΑ Ήπειρος: Πρόγραμμα κατάρτισης ‘’Αρωματικά-Φαρμακευτικά Φυτά’’