Νέα έρευνα έδειξε ότι άντρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα και παθολογικό εθισμό με τον τζόγο είναι πιο πιθανό να έχουν υποστεί τραύματα ως παιδιά, περιλαμβανομένων της σωματικής κακοποίησης ή της παρακολούθησης σκηνών βίας στο σπίτι.

Αυτό υποδεικνύει ότι ο εθισμός στον τζόγο δεν συμβαίνει μόνος του, αλλά αποτελεί ίσως σύμπτωμα άλλων κοινωνικών. ψυχολογικών προβλημάτων ή προβλημάτων συμπεριφοράς σε ορισμένους, δήλωσε η  Amanda Roberts, του University of Lincoln.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μεταξύ αντρών ο εθισμός στο τζόγο παραμένει συνδεδεμένος με τραύμα και στρεσογόνους παράγοντες στην παιδική ηλικία, μετά από προσαρμογή που έκαναν για εξάρτηση από αλκοόλ και ουσίες.

Στην έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Addictive Behaviours, οι ερευνητές εξέτασαν απαντήσεις περισσότερων των 3.000 αντρών σε διάφορους παράγοντες της ζωής και ανακάλυψαν ότι μόνο το ένα τέταρτο αυτών που πιθανόν είχαν παθολογικά προβλήματα με τον τζόγο είχαν γίνει μάρτυρες βίας στο σπίτι ως παιδιά.

Ενώ το 10% ανέφερε ότι κακοποιήθηκε σωματικά στην παιδική ηλικία, ποσοστό  7% δήλωσε ότι είχε υποστεί τραυματισμό απειλητικό για τη ζωή.

Σχεδόν το 23% των αντρών που εντοπίστηκαν να έχουν πρόβλημα με το τζόγο-όχι σε παθολογικό επίπεδο- επίσης ανέφεραν ότι ήταν μάρτυρες βίας στο σπίτι, ενώ το ποσοστό των αντρών με μη προβληματική σχέση με το τζόγο ήταν 8%.

Παρομοίως, σε άντρες που ανέφεραν ότι υπέστησαν σωματική κακοποίηση ως παιδιά, το 10% αυτών με παθολογική σχέση με το τζόγο ανέφερε ότι ήταν θύμα βίας, έναντι 9% όσων είχαν πρόβλημα με το τζόγο και 4% που δεν είχαν.

Πηγές:
Addictive Behaviours.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]