Ομάδα φαρμάκων που χρησιμοποιείται για τη μείωση της φλεγμονής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο επαναλαμβανόμενων καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και καρκίνου στον πνεύμονα, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Το canakinumab μπορεί να μειώσει ακριβές επεμβάσεις, όπως η εγχείρηση bypass περισσότερο από 30%.

Σε δοκιμή που διήρκεσε 25 χρόνια, επιστήμονες του Brigham and Women's Hospital στις ΗΠΑ, εξέτασαν αν η μείωση της φλεγμονής σε ανθρώπους που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο νέου καρδιαγγειακού γεγονότος στο μέλλον.

Ενέγραψαν πάνω από 10.000 ασθενείς, που προηγουμένως είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή και σταθερά αυξημένα επίπεδα C-αντιδρώσας πρωτεΐνης.

Όλοι οι ασθενείς στην κλινική δοκιμή έλαβαν επιθετική συνήθη φροντίδα, που περιλάμβανε υψηλές δόσεις στατινών.

Επιπλέον, συμμετέχοντες έλαβαν είτε 50, είτε 150, είτε 300 mg canakinumab (η ομάδα ελέγχου έλαβε placebo), με ένεση μια φορά τους 3 μήνες.

Οι ασθενείς παρακολουθήθηκαν μέχρι 4 χρόνια.

Η ερευνητική ομάδα παρατήρησε μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακό γεγονός κατά 15% σε ασθενείς που έλαβαν είτε  150 είτε 300 mg δόση canakinumab.

Παρατήρησαν επίσης 17% μείωση σε σύνθετο σκέλος που περιλάμβανε τη νοσηλεία για ασταθή στηθάγχη η οποία απαιτούσε επείγουσες καρδιαγγειακές παρεμβάσεις.

Ο Paul M Ridker, του Brigham and Women's Hospital, δήλωσε ότι ανακάλυψε πως σε ασθενείς υψηλού κινδύνου ένα φάρμακο που μειώνει τη φλεγμονή αλλά δεν έχει επίδραση στη χοληστερόλη μείωσε τον κίνδυνο σημαντικών καρδιαγγειακών γεγονότων.

Πρόσθεσε, ότι για πρώτη φορά μπόρεσαν οι ερευνητές να δείξουν καταληκτικά ότι η μείωση της φλεγμονής ανεξάρτητα από τη χοληστερόλη περιορίζει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Στοχεύοντας τη φλεγμονή μπορεί ενδεχομένως να βελτιώσουμε το αποτέλεσμα σημαντικά, για ορισμένους πληθυσμούς πολύ υψηλού κινδύνου, δήλωσε.

 

Πηγές:
The Lancet.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Χωρίς συμμετοχή οι εξετάσεις του προγράμματος "Σπ. Δοξιάδης" σε ιδιωτικά κέντρα [εγκύκλιος]
Καρκίνος: Πρωτεΐνες στο αίμα θα μπορούσαν να προβλέπουν την εμφάνισή του 7 χρόνια νωρίτερα
Υπουργείο Υγείας: Υπενθύμιση μέτρων προστασίας από την αφρικανική σκόνη