Μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε στιγμή στον καθένα μας, ανεξαρτήτως ηλικίας, ακόμη και σε μικρά παιδιά. Εγκεφαλικό επεισόδιο. Μια εμπειρία που κανένας δεν θα ήθελε να βιώσει. Μούδιασμα ή αδυναμία στα χέρια και πόδια, παράλυση του προσώπου και της γλώσσας είναι ορισμένοι από τους προπομπούς ενός εγκεφαλικού. Σε βιομηχανικές χώρες αποτελεί την τρίτη κυριότερη αιτία θανάτου και οι τάσεις είναι, δυστυχώς, αυξητικές.

Ο διαβήτης, η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση, το κάπνισμα, το άγχος, θεωρούνται σημαντικοί παράγοντες κινδύνου. Η έρευνα Global Burden of Disease, ένα κοινό πρότζεκτ της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία έγινε πριν λίγα χρόνια και που έβαλε στο μικροσκόπιο την εξέλιξη των συνηθέστερων ασθενειών από το 1990, αποκάλυψε ότι  μέσα σε μόλις 20 χρόνια ο αριθμός των εγκεφαλικών επεισοδίων αυξήθηκε κατά 68 % ενώ ο αριθμός των θανάτων από εγκεφαλικά κατά 26 %.

Εγκεφαλικό επεισόδιο όμως παθαίνουν όλο και συχνότερα και νέοι σε ηλικία άνθρωποι. Σε αυτή την ομάδα συγκαταλέγονται άτομα ηλικίας από 20 έως 64 ετών, στην οποία το ποσοστό εγκεφαλικών αυξήθηκε μέσα σε μια 20ετία κατά 25-31%. Σε παγκόσμιο επίπεδο κάθε εικοστό επεισόδιο καταγράφεται σε παιδιά και νέους. Αιτία; Το κάπνισμα, τα αντισυλληπτικά στις γυναίκες, η παχυσαρκία αλλά και τα ναρκωτικά μπορούν να προκαλέσουν εγκεφαλικό.

Οι γιατροί διακρίνουν δύο είδη εγκεφαλικού. Το 80% όσων έχουν υποστεί εγκεφαλικό ανήκουν στην κατηγορία του ισχαιμικού αγγειακού εγκεφαλικού ή αλλιώς αποφρακτικού επεισοδίου. Είναι η βλάβη που προκαλείται όταν η παροχή του αίματος σε μία περιοχή του εγκεφάλου σταματήσει, οπότε τα κύτταρα δεν παίρνουν οξυγόνο και πεθαίνουν. Η άλλη περίπτωση είναι η εγκεφαλική αιμορραγία ή αλλιώς τα αιμορραγικά επεισόδια, όταν ένα αγγείο εντός ή εκτός του εγκεφάλου διαρρηγνύεται, επιτρέποντας στο αίμα να διαφύγει στο εσωτερικό του εγκεφάλου. Η ανεξέλεγκτη υπέρταση αποτελεί πολύ συχνά το αίτιο αυτής της κατάστασης.

premium.paratiritis

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;