Γυναίκες που εργάζονται τη νύχτα τακτικά, μπορεί ενδεχομένως να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για ορισμένους καρκίνους, αναφέρει νέα έρευνα.

Ο Xuelei Ma, του West China Medical Center of Sichuan University, στην Κίνα, δήλωσε ότι η έρευνα δείχνει ότι η εργασία σε βραδινή βάρδια είναι παράγοντας κινδύνου για καρκίνο στις γυναίκες.

Οι ερευνητές επισκόπησαν 61 έρευνες που αφορούσαν 4 εκατομμύρια ανθρώπους και ερεύνησαν για σχέση μεταξύ μακροχρόνιας εργασίας τη νύχτα και του κινδύνου για 11 είδη καρκίνου.

Ανακάλυψαν ότι μακροπρόθεσμα, η νυχτερινή βάρδια συνδεόταν με μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου κατά 19% στις γυναίκες.

Εστιάζοντας σε συγκεκριμένα είδη καρκίνου, ανακάλυψαν ότι ο κίνδυνος καρκίνου στο δέρμα αυξήθηκε 41%, στο μαστό 32% και στο πεπτικό 18% σε γυναίκες που δούλευαν σε νυχτερινή βάρδια μακροχρόνια.

Ωστόσο, η έρευνα δεν απέδειξε ότι η σχέση είναι αιτιατή.

Όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη την τοποθεσία, ανακάλυψαν ότι μόνο οι εργαζόμενες τη νύχτα, από τη Βόρειο Αμερική και την Ευρώπη, είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο στο μαστό.

Στη συνέχεια, εστίασαν σε νοσηλεύτριες που εργάζονταν σε νυχτερινές βάρδιες και στον κίνδυνο για 6 είδη καρκίνου. Τα ευρήματα έδειξαν ότι είχαν 58% υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο στο μαστό.

Επίσης είχαν 35% μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο στο πεπτικό, και 28% στον πνεύμονα σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν εργάζονταν  νύχτα.

Οι ερευνητές επίσης σημείωσαν ότι όσο μακρύτερο χρόνο εργάζονταν οι γυναίκες σε νυχτερινές βάρδιες τόσο μεγαλύτερος ήταν ο κίνδυνος για καρκίνο στο μαστό. Ο κίνδυνος αύξανε κατά 3,3% για κάθε 5 χρόνια αυτού του είδους την εργασία.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι η εργασία σε νυχτερινές βάρδιες συνδεόταν με αρκετά συνήθη είδη καρκίνου στις γυναίκες.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

Πηγές:
Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΜΑ: Θετική γνωμοδότηση για χορήγηση άδειας κυκλοφορίας σε 8 φάρμακα - Ποια είναι
Αιμορροφιλία Α: Θετική γνωμοδότηση  για θεραπεία από την Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση
Η Αγγειοχειρουργική Εταιρεία για τη νοσηλεία και τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου