Τα ποσοστά θνησιμότητας είναι υψηλότερα μετά από εκλεκτική χειρουργική επέμβαση που πραγματοποιείται στο τέλος της εβδομάδας, παρά στην αρχή της, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Medical Care.

Ερευνητές του University of Calgary στην  Alberta, ανακάλυψαν ότι περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν μετά από εγχειρήσεις που γίνονται Πέμπτη και Παρασκευή παρά Δευτέρα, Τρίτη ή Τετάρτη και οι θάνατοι αυτοί ενδεχομένως οφείλονται σε μετεγχειρητικές επιπλοκές που εμφανίζονται τα Σαββατοκύριακα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν 10 προηγούμενες έρευνες σε περίπου 6,7 εκατομμύρια ανθρώπους που υποβλήθηκαν σε εγχείρηση.

Ανακάλυψαν ότι μετεγχειρητικά ποσοστά θνησιμότητας αύξαναν σταδιακά καθώς οι ημέρες της εγχείρησης πλησίαζαν το Σαββατοκύριακο.

Σε σύγκριση με κίνδυνο θανάτου μετά από εγχείρηση τις Δευτέρες, ο κίνδυνος τις Πέμπτες ήταν 12% υψηλότερος και τις Παρασκευές 24% μεγαλύτερος.

Περαιτέρω ανάλυση σε 1.4 εκατομμύρια ασθενείς σε 19 προηγούμενες έρευνες υπέδειξε ότι τα ποσοστά θνησιμότητας σε νοσηλευόμενους για επείγουσα επέμβαση Σάββατο ή Κυριακή ήταν 27% υψηλότερα σε σχέση με όσους εισήχθησαν τα Σαββατοκύριακα.

Πηγές:
Medical Care.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κεθεά Ήπειρος: Πρόγραμμα κατάρτισης ‘’Αρωματικά-Φαρμακευτικά Φυτά’’
170η Αποστολή Κινητών Ιατρικών Μονάδων στo Λαιμό Πρεσπών
Την επιστημονική κατάρτιση και το ήθος των επιστημόνων στη χώρα μας εξήρε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης