Τα προβλήματα στύσης οργανικής αιτιολογίας αφορούσαν στο παρελθόν κυρίως άνδρες μετά τα 50. Την πόρτα του ανδρολόγου όμως περνούν πια και νέοι, αναφέροντας ότι η στύση τους αλλάζει αισθητά προς το χειρότερο. Και αυτό δεν έχει να κάνει πάντα με την ψυχολογική τους κατάσταση ή την ποιότητα της σχέσης τους. Τι «σκοτώνει» επομένως τη στύση τους; Η απάντηση, σύμφωνα με τους ειδικούς, βρίσκεται στα μαξιλάρια του καναπέ.

«Όλο και πιο συχνά με επισκέπτονται νέοι άνθρωποι, ακόμη και από  την ηλικία των 30, με προβλήματα στύσης που είναι αγγειακά, δηλαδή οργανικά», επισημαίνει ο χειρουργός ουρολόγος – ανδρολόγος Κωνσταντίνος Ρόκκας. «Παλαιότερα μια ανάλογη εικόνα θα την έβλεπε κανείς μετά τα 50. Καθοριστικό ρόλο έχει παίξει σίγουρα η καθιστική ζωή, που συνδυάζεται συνήθως με φαγητό και αναπόφευκτα οδηγεί σε παχυσαρκία».

Ο λόγος και για τους γνωστούς στην Αμερική ως couch potatoes. «Πατάτες του καναπέ». Όσους δηλαδή λατρεύουν να ξαπλώνουν με τις ώρες στον καναπέ τους, να βλέπουν τηλεόραση, να σερφάρουν στον υπολογιστή, τρώγοντας παράλληλα. Πώς όμως από το «κόλλημα» στο ριάλιτι προκύπτει το… κώλυμα στη στύση;

« Φυσιολογικά, το αίμα φθάνει στο πέος από τα αγγεία που το τροφοδοτούν, εγκλωβίζεται και προκαλεί τη στύση», εξηγεί ο κύριος Ρόκκας. «Η καθιστική ζωή είναι ένας από τους παράγοντες που προκαλούν βλάβες στα αγγεία αυτά. Προκαλεί στενώσεις και μειώνει την ελαστικότητά τους. Δεν πηγαίνει αρκετό αίμα στο πέος, ούτε αρκετά γρήγορα, με αποτέλεσμα μια χαλαρή στύση. Τα περισσότερα κιλά μειώνουν επίσης τα επίπεδα της τεστοστερόνης. Επηρεάζεται έτσι η επιθυμία, μειώνεται η αυτοεκτίμηση, το πώς βλέπεις το σώμα σου, τον εαυτό σου… Μπαίνει δηλαδή κανείς σε έναν φαύλο κύκλο, στον οποίο εμπλέκεται τελικά και το οργανικό και το ψυχολογικό».

Είναι δυνατή η έξοδος από τον φαύλο κύκλο; Ποτέ δεν είναι αργά, όπως προκύπτει από πρόσφατη μελέτη, που δημοσίευσαν ερευνητές της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας. Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, η αλλαγή στον τρόπο ζωής με σωστή διατροφή και αερόβια άσκηση, όπως γρήγορο περπάτημα, ποδήλατο, κολύμπι ή χορό, μπορεί να μειώσει ή και να αναστρέψει τις επιπτώσεις της καθιστικής ζωής στο καρδιαγγειακό, ακόμη και σε μεσήλικες «πατάτες του καναπέ». Πώς, όμως, η επιστήμη και η σύγχρονη τεχνολογία μπορούν να βοηθήσουν έναν άνδρα να ανακτήσει γρήγορα και αποτελεσματικά τη χαμένη στύση του; 

«Όπως κάθε άνδρας που αναφέρει πρόβλημα στύσης, έτσι και ένας νέος, θα υποβληθεί αρχικά σε πεϊκό doppler ώστε να μετρηθεί η κυκλοφορία του αίματος και αν η κυκλοφορία του αίματος είναι κακή, θα λάβει την ανάλογη θεραπεία», τονίζει ο χειρουργός ουρολόγος – ανδρολόγος Κωνσταντίνος Ρόκκας. «Μπορεί να είναι τα απλά φάρμακα από το στόμα, ενδοπεϊκές ενέσεις ή κρουστικά κύματα που βοηθούν στην επαναγγείωση και διορθώνουν τις βλάβες των αγγείων του πέους. Το πόσο μόνιμα όμως θα είναι τα αποτελέσματα εξαρτάται και από τον ίδιο τον άνδρα. Εκτός από τη θεραπεία, πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι καλό είναι να αλλάξει και τρόπο ζωής. Εφόσον αλλάξει τον τρόπο ζωής του, ασκείται, χάσει κιλά, τα αποτελέσματα της θεραπείας είναι σίγουρο ότι θα κρατήσουν πάρα πολλά χρόνια».

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Περίπου 1.000 παιδιά στην Ελλάδα κάτω των 16 ετών πάσχουν από Νεανικό Ρευματικό Νόσημα