Υψηλότερη περίμετρος μέσης και γοφών συνδέονται πιο ισχυρά με τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής έναντι της γενικής παχυσαρκίας, ιδιαίτερα στις γυναίκες.

Σε έρευνα που έγινε σε 500.000 ενήλικες (40-69 ετών) από τη Βρετανία, ερευνητές ανακάλυψαν ότι ενώ η γενική παχυσαρκία και συγκεκριμένα γύρω από την κοιλιά έχουν, η καθεμία, επιβλαβείς επιπτώσεις στον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και στα 2 φύλα, οι γυναίκες επηρεάζονται πιο αρνητικά από τη μεγαλύτερη περίμετρο μέσης και την αναλογία μέσης/ ισχίων σε σχέση με τους άντρες.

Η νέα έρευνα υποδεικνύει ότι οι διαφορές στην ποσότητα και κατανομή του λιπώδους ιστού δεν οδηγούν μόνο σε διαφορές στο σχήμα του σώματος μεταξύ αντρών και γυναικών αλλά μπορεί επίσης, ενδεχομένως, να έχει διαφορετικές επιπτώσεις στον κίνδυνο καρδιακής προσβολής αργότερα, σημείωσαν ερευνητές.

Η Sanne Peters, του University of Oxford, δήλωσε ότι τα ευρήματα στηρίζουν τη θεωρία ότι η ύπαρξη, αναλογικά, περισσότερου λίπους γύρω από την κοιλιά φαίνεται να είναι πιο επικίνδυνη από το σπλαχνικό λίπος, που γενικά αποθηκεύεται γύρω από τους γοφούς.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association.

Πηγές:
Journal of the American Heart Association.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΜΑ: Θετική γνωμοδότηση για χορήγηση άδειας κυκλοφορίας σε 8 φάρμακα - Ποια είναι
Αιμορροφιλία Α: Θετική γνωμοδότηση  για θεραπεία από την Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση
Η Αγγειοχειρουργική Εταιρεία για τη νοσηλεία και τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου