Ερευνητές ανακάλυψαν ότι το αλκοόλ φέρνει ταχυπαλμία. Όσο περισσότερο πίνει κάποιος τόσο γρηγορότερα χτυπά η καρδιά του.

Σε αυτό το συμπέρασμα έφθασαν Γερμανοί γιατροί που παρακολούθησαν την κατανάλωση αλκοόλ και τους καρδιακούς παλμούς περισσότερων των 3.000 γυναικών, με μέση ηλικία τα 35 έτη, στο φεστιβάλ μπύρας του 2015.

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε ηλεκτροκαρδιογράφημα και αλκοτέστ. Υψηλότερες συγκεντρώσεις αλκοόλ στην αναπνοή συνδέθηκαν με περισσότερους από 100 παλμούς το λεπτό, σύμφωνα με την έρευνα.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο συνέδριο της European Society of Cardiology στη Βαρκελώνη.

Ο Dr. Moritz Sinner, του University Hospital στο Μόναχο, δήλωσε ότι δεν μπορούμε ακόμα να καταλήξουμε ότι οι υψηλότεροι καρδιακοί παλμοί λόγω αλκοόλ είναι επιβλαβείς.

Ωστόσο, άνθρωποι με καρδιακά προβλήματα ήδη έχουν υψηλότερους καρδιακούς παλμούς, που σε πολλές περιπτώσεις προκαλούν αρρυθμία όπως κολπική μαρμαρυγή, δήλωσε. Επομένως, φαίνεται λογικό οι υψηλότεροι καρδιακοί παλμοί μετά την κατανάλωση αλκοόλ να μπορούν να οδηγήσουν ενδεχομένως σε αρρυθμία.

‘’Οι περισσότεροι άνθρωποι στην έρευνα ήταν νέοι και υγιείς. Αν πραγματοποιούσαμε την ίδια έρευνα σε ηλικιωμένους ή καρδιοπαθείς, ενδεχομένως θα είχαμε βρει σχέση μεταξύ αλκοόλ και αρρυθμιών’’, δήλωσε ο ερευνητής.

Το αλκοόλ μπορεί ενδεχομένως να δημιουργήσει ανισορροπία μεταξύ του συμπαθητικού και του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος, σύμφωνα με ερευνητές οι οποίοι τώρα μελετούν αν μπορεί αυτό να συμβεί.

Πηγές:
Sinner MF, et al. Arrhythmias, General — The Unusual and Unexpected. Presented at: EHRA: The Annual Congress of the European Heart Rhythm Association; March 18-20, 2018; Barcelona, Spain.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απάντηση της Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας για τη νοσηλεία και τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου
Ερρίκος Ντυνάν: Καρδιολογική επέμβαση σε ασθενή 100 ετών!
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα