Η ταχύτερη δράση για τη μείωση των εκπομπών ορυκτών καυσίμων και την επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής θα μπορούσε να προλάβει μέχρι  153 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους παγκοσμίως αυτό τον αιώνα, αναφέρει νέα έρευνα.

Τόσες ζωές θα μπορούσαν να σωθούν σε 154 από τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου μέσω άμεσης δράσης για τον περιορισμό των εκπομπών και της αύξησης της θερμοκρασίας σε 2.7 βαθμούς Fahrenheit, αντί για την καθυστέρηση των μεγαλύτερων μειώσεων, όπως προτείνουν ορισμένες χώρες.

Η πιο έγκαιρη ανάληψη δράσης θα μπορούσε να μειώσει τους πρόωρους θανάτους σε όλες τις ηπείρους, με τη μεγαλύτερη επίδραση στην Αφρική και την Ασία, δείχνουν προσομοιώσεις στον υπολογιστή.

Η νέα έρευνα δείχνει το υψηλό κόστος σε ανθρώπινες ζωές, αν τα κράτη λάβουν για τη μείωση των εκπομπών την προσέγγιση του χαμηλότερου κόστους, σύμφωνα με τον ερευνητή Drew Shindell καθηγητή στο Duke University, ο οποίος δήλωσε ότι η νέα έρευνα δείχνει το υψηλό κόστος σε ανθρώπινες ζωές αν τα κράτη προτιμούν την προσέγγιση χαμηλού κόστους για τη μείωση των εκπομπών.

Στην προσέγγιση του χαμηλότερου κόστους οι εκπομπές ορυκτών καυσίμων θα έμεναν υψηλότερες βραχυπρόθεσμα με την ελπίδα ότι θα μπορούσαν να εξουδετερωθούν από μελλοντικούς περιορισμούς.

Πρόκειται για πολύ επικίνδυνη στρατηγική, όπως όταν αγοράζουμε κάτι με πίστωση και υποθέτουμε ότι μελλοντικά θα έχουμε αρκετά μεγάλο εισόδημα να το αποπληρώσουμε, σημειώνει ο ερευνητής.

Οι επιστήμονες έχουν πολλά ιστορικά στοιχεία για την ατμοσφαιρική ρύπανση και μπορούν να προβλέψουν με σχετικά υψηλή βεβαιότητα πόσοι άνθρωποι θα πεθάνουν σε συγκεκριμένη πόλη κάτω από κάθε σενάριο.

Το Λος Αντζελες και η Νέα Υόρκη βρίσκονται μεταξύ 6 πόλεων που θα μπορούσαν να αποφύγουν 320.000 πρόωρους θανάτους αν οι κυβερνήσεις διεθνώς μειώσουν τώρα τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κ.α

Η έκθεση δημοσιεύτηκε στο Nature Climate Change.

 

Πηγές:
Nature Climate Change.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Όμιλος ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ και ΒΙΑΝΕΞ θωρακίζουν τον Έλληνα φαρμακοποιό
ΙΣΑ: 1ο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο: ‘’Έμφραγμα του Μυοκαρδίου- Νεότερες προσεγγίσεις’’
LIVE μετάδοση Λαπαροσκοπικής κολεκτομής 26 Απριλίου 2024