Οι πολλές ώρες εργασίας μπορεί ενδεχομένως να είναι βλαβερές για την υγεία.

Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι γυναίκες που εργάζονται 45 ώρες ή περισσότερες την εβδομάδα έχουν υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη σε σχέση με γυναίκες που εργάζονται 30-40 ώρες την εβδομάδα.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι το εύρημα μπορεί να έχει σχέση με τις επιπλέον μη αμειβόμενες ώρες εργασίας στο σπίτι, που οι γυναίκες έχουν σε σχέση με τους άντρες.

Ο Peter Smith, του Institute for Work and Health, δήλωσε ότι είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι το εργασιακό περιβάλλον παίζει αυξημένο ρόλο στον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και άλλων χρόνιων νόσων. Οι πολλές ώρες εργασίες δεν είναι κάτι υγιεινό, πρόσθεσε.

Η έρευνα περιέλαβε περισσότερους από 7.000 εργαζόμενους στο Οντάριο, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για 12 χρόνια και η ηλικία τους ήταν 35 έως 74 ετών.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, 1 στους 10 ανθρώπους εμφάνισε διαβήτη.

Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη παράγοντες όπως ηλικία, φύλο, εθνικότητα, τόπο διαμονής, τρόπο ζωής, βάρος, κάπνισμα, οικογενειακή κατάσταση και χρόνιες νόσους.

Εστίασαν επίσης σε παράγοντες όπως βάρδιες, αριθμό εβδομάδων που εργαζόταν κάποιος σε ετήσια βάση, και αν η εργασία ήταν καθιστική.

Η έρευνα δεν ανακάλυψε στατιστικά σημαντική σχέση μεταξύ των ωρών εργασίας των αντρών και της εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Ωστόσο, στις γυναίκες η εργασία για 45 ώρες η περισσότερο συνδεόταν με τουλάχιστον 50% αυξημένο κίνδυνο διαβήτη.

Η έρευνα δεν είχε σχεδιαστεί έτσι ώστε να αποδεικνύει αιτιατή σχέση.

Οι ερευνητές υπέδειξαν ότι οι πολλές ώρες εργασίας μπορεί ενδεχομένως να προκαλούν αντίδραση στρες, που θα μπορούσε να οδηγεί σε ορμονικές ανισορροπίες και αντίσταση στην ινσουλίνη συμβάλλοντας ενδεχομένως στην εμφάνιση διαβήτη.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο BMJ Open Diabetes Research and Care.

Πηγές:
BMJ Open Diabetes Research and Care.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA