Όπως διαπιστώθηκε, η μέτρηση της αστάθειας του ηλικιωμένου όταν αυτός στέκεται ή όταν περπατά μπορεί να προβλέψει τον πιο συνηθισμένο τραυματισμό στους ενηλίκους 65 ετών και άνω, την πτώση.

Οι ηλικιωμένοι και οι νέοι πέφτουν για διάφορους λόγους. Τα άτομα νεαρής ηλικίας υποτιμούν κάτι ή υπερεκτιμούν τις ικανότητές τους, ενώ οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας είναι ασταθείς, χάνουν την ισορροπία τους όταν περπατούν, όταν σηκώνονται ή όταν κάθονται.

Οι πτώσεις αποτελούν συχνότατη αιτία επίσκεψης στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων. Περίπου 1 στις 5 πτώσεις προκαλεί σοβαρό τραυματισμό, όπως κάταγμα οστού ή τραυματισμό κεφαλής. Ο φόβος της πτώσης μπορεί επίσης να επηρεάσει σοβαρά την ποιότητα ζωής ενός ενήλικου προχωρημένης ηλικίας και μπορεί να αποτελέσει αιτία διακοπής ακόμα και των καθημερινών δραστηριοτήτων.

Για τις ανάγκες της μελέτης, 67 γυναίκες ηλικίας άνω των 60 ετών ερωτήθηκαν για τον αριθμό των πτώσεων που είχαν βιώσει κατά το προηγούμενο έτος και υποβλήθηκαν σε εξέταση της ικανότητάς τους να περπατάνε σταθερά. Φόρεσαν μια μικρή φορητή συσκευή με αισθητήρες κίνησης, που ονομάζεται επιταχυνσιόμετρο, η οποία μέτρησε τον τρόπο που περπατούσαν για μία εβδομάδα.

Τα δεδομένα που εξήχθησαν αυτόματα από τις συσκευές ήταν κατά 73,7 τοις εκατό ορθά και 81,1 τοις εκατό ακριβή, σύμφωνα με τους ερευνητές, σημειώνοντας ότι οι μετρήσεις βάδισης που βασίζονται σε επιταχυνσιόμετρο είναι δυνητικά χρήσιμες για τον έλεγχο των ηλικιωμένων γυναικών που διατρέχουν κίνδυνο πτώσης.

Οι ερευνητές ιδανικά θα επιθυμούσαν όλοι οι άνθρωποι άνω των 60 ετών να έχουν μια εφαρμογή τηλεφώνου που να καταγράφει συνεχώς την κίνησή τους και που θα μπορεί να ειδοποιήσει τον χρήστη (ή τον γιατρό του) εάν το βάδισμα γίνει ασταθές, ώστε να κάνει προληπτικές ασκήσεις ενδυνάμωσης ή ό,τι άλλο κριθεί απαραίτητο για την πρόληψη των πτώσεων, δεδομένου ότι αυτές δεν οφείλονται αποκλειστικά σε μυϊκή αδυναμία, αλλά τα αίτια είναι πολυπαραγοντικά.

Πηγές:
Πηγή: npj Digital Medicine

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη