Όπως φάνηκε από τα αποτελέσματα της μελέτης, οι πιο θεριακλήδες κινδυνεύουν περισσότερο, καθώς για κάθε δέκα τσιγάρα που καπνίζονται την ημέρα ο κίνδυνος αυτής της διαταραχής του καρδιακού ρυθμού αυξάνεται κατά 14%. Μάλιστα, με κάθε πρόσθετο τσιγάρο που καπνίζεται ο κίνδυνος αυξάνεται περαιτέρω.

Συγκριτικά με τους ανθρώπους που δεν έχουν καπνίσει ποτέ, οι καπνιστές είχαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής κατά 32%, ενώ οι καπνιστές (ενεργοί και πρώην καπνιστές) είχαν 21% αυξημένο κίνδυνο και οι πρώην καπνιστές είχαν αυξημένο κίνδυνο κατά 9%. Ωστόσο, ο κίνδυνος μειώνεται σημαντικά σε όσους σταματούν να καπνίζουν.

Η κολπική μαρμαρυγή είναι η συνηθέστερη διαταραχή του καρδιακού ρυθμού (αρρυθμία). Προκαλεί το 20-30% όλων των εγκεφαλικών επεισοδίων και αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Ένας στους τέσσερις μεσήλικες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ θα αναπτύξει κολπική μαρμαρυγή. Εκτιμάται ότι μέχρι το 2030 θα υπάρχουν 14-17 εκατομμύρια ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με 120.000-215.000 νέες διαγνώσεις κάθε χρόνο.

Οι συγγραφείς της μελέτης διερεύνησαν αυτό το ζήτημα διεξάγοντας μια μετα-ανάλυση 29 προοπτικών μελετών από την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, την Αυστραλία και την Ιαπωνία με συνολικά 39.282 περιστατικά κολπικής μαρμαρυγής σε 677.785 άτομα.

Σε σύγκριση με μηδέν τσιγάρα την ημέρα, το κάπνισμα 5, 10, 15, 20, 25 και 29 τσιγάρων ημερησίως συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής κατά 9%, 17%, 25%, 32%, 39% και 45% αντίστοιχα.

Οι ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων συνιστούν την αποφυγή της χρήσης προϊόντων καπνού σε οποιαδήποτε μορφή. Όλοι οι τύποι καπνών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με χαμηλή πίσσα, είναι επιβλαβείς.

Σύμφωνα με τους ερευνητές τα ευρήματα παρέχουν περαιτέρω στοιχεία για τις επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία και συστήνουν τη διακοπή του καπνίσματος προκειμένου να μειωθούν οι πιθανότητες εμφάνισης της συγκεκριμένης αρρυθμίας. Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να προσδιοριστεί η διάρκεια της διακοπής του καπνίσματος που απαιτείται για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής και εάν ο κίνδυνος θα φτάσει στο επίπεδο των ανθρώπων που δεν έχουν καπνίσει ποτέ.

 

Πηγές:
Πηγή: Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιολογίας (ESC)

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Νεανικά ρευματικά νοσήματα: Αιτιολογία, νέες θεραπείες, ο ρόλος του παιδιάτρου