Όπως δήλωσε η συγγραφέας Dr. Waheeda Samady, η ανακάλυψη ότι τα βρέφη, αντίθετα με τα μεγαλύτερα παιδιά, έχουν χαμηλής σοβαρότητας τροφική αναφυλαξία θα πρέπει να καθησυχάζει τους γονείς που πρόκειται να δώσουν στο μωρό τους εν δυνάμει αλλεργιογόνα τρόφιμα, όπως τα φιστίκια.

Η αναφυλαξία είναι αλλεργική αντίδραση ολόκληρου του σώματος που μπορεί να προκαλέσει καρδιακά ή αναπνευστικά προβλήματα. Στα μεγαλύτερα παιδιά, η αναφυλαξία που προκαλείται από τροφικά αλλεργιογόνα μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή, αλλά στα βρέφη προκαλεί κυρίως κνησμό και εμετό, σύμφωνα με τη μελέτη αυτή.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 47 νεογνά, 43 νήπια, 96 μικρά παιδιά και 171 παιδιά σχολικής ηλικίας που υποβλήθηκαν σε θεραπεία για αναφυλαξία που προκλήθηκε από τρόφιμα, στο τμήμα επειγόντων περιστατικών ενός νοσοκομείου.

Τα γαστρεντερικά συμπτώματα ήταν πολύ πιο συνηθισμένα στα βρέφη (89%) από ό,τι στα νήπια (63%), τα μικρά παιδιά (60%) ή τα παιδιά σχολικής ηλικίας (58%). Ο εμετός ήταν ιδιαίτερα συχνός στα βρέφη (83%), σύμφωνα με τα ευρήματα.

Τα ποσοστά των δερματικών συμπτωμάτων ήταν 94% στα βρέφη, 91% στα νήπια και 62% στα παιδιά σχολικής ηλικίας. Ο κνησμός ήταν το συνηθέστερο δερματικό σύμπτωμα, επηρεάζοντας το 70% των βρεφών.

Ο βήχας και άλλα αναπνευστικά συμπτώματα ήταν συχνότερα στις ομάδες μεγαλύτερης ηλικίας, επηρεάζοντας το 17% των βρεφών, το 44% των νηπίων και το 54% των παιδιών σχολικής ηλικίας. Μόνο ένα βρέφος στη μελέτη είχε συριγμό και μόνο ένα βρέφος είχε χαμηλή αρτηριακή πίεση. Κανένα βρέφος στη μελέτη δεν πέθανε από αναφυλαξία, ανέφεραν οι ερευνητές.

 

Πηγές:
Πηγή: Annals of Allergy, Asthma and Immunology

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη