Όπως διαπίστωσαν από τη μελέτη τους, ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής στις έγκυες αυξήθηκε κατά 25% μεταξύ του 2002 και του 2014, ενώ το ποσοστό αυξήθηκε από 7 σε 9,5 για κάθε 100.000 εγκυμοσύνες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα ευρήματα αυτής της μεγάλης ανασκόπησης αποτελούν σημαντική υπενθύμιση για το πόσο στρεσσογόνα μπορεί να γίνει μια εγκυμοσύνη για το γυναικείο σώμα και την καρδιά, προκαλώντας πολλές φυσιολογικές αλλαγές και ενδεχομένως αποκαλύπτοντας παράγοντες κινδύνου που μπορούν να οδηγήσουν σε καρδιακή προσβολή, ανέφερε ο κύριος ερευνητής Dr. Sripal Bangalore, επεμβατικός καρδιολόγος και αναπληρωτής καθηγητής στο NYU Langone Health.

Αν και η καρδιακή προσβολή δεν είναι συχνή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δεν είναι απολύτως αναπάντεχη, δεδομένου ότι η εγκυμοσύνη αποτελεί την απόλυτη καρδιαγγειακή άσκηση. Είναι μια περίοδος αυξημένης κατακράτησης υγρών, αυξημένης πιθανότητας θρόμβωσης και αυξημένης καρδιακής δραστηριότητας.

Η ανάλυση των 49,8 εκατομμυρίων γεννήσεων στα νοσοκομεία σε όλη τη διάρκεια της μελέτης διαπίστωσε ότι κατά τη διάρκεια του τοκετού σημειώθηκαν 1.061 καρδιακές προσβολές, πριν από τη γέννηση 922 και στους δύο μήνες μετά τον τοκετό 2.390.

Επιπλέον, το ποσοστό θνησιμότητας από καρδιακή προσβολή στις έγκυες παρέμεινε σχετικά υψηλό (4,5%), παρά την πρόοδο της θεραπείας για την καρδιακή προσβολή κατά την περίοδο της μελέτης.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνεται με την ηλικία. Οι έγκυες γυναίκες ηλικίας 35 έως 39 ετών ήταν πέντε φορές πιο πιθανό να υποστούν καρδιακή προσβολή από τις γυναίκες ηλικίας 20 έως 29 ετών. Και οι γυναίκες λίγο πάνω από τα 40 είχαν 10 φορές υψηλότερο κίνδυνο από ό,τι οι γυναίκες ηλικίας 20 έως 29 ετών.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι ένας άλλος πιθανός λόγος για την αύξηση είναι ότι τώρα είναι ευκολότερο να εντοπιστούν οι καρδιακές προσβολές από ό,τι πριν από μια δεκαετία.

Πηγές:
Πηγή: περιοδικό Mayo Clinic Proceedings.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αύξηση 7.146% στα πρόστιμα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων - Τι γίνεται στην Υγεία
Κλειστός προϋπολογισμός για σκευάσματα χορηγουμένων από του στόματος για τον καρκίνο του προστάτη
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;