Λειτουργεί λαμβάνοντας υπόψη κοινωνικοδημογραφικούς παράγοντες όπως η εθνικότητα και η εκπαίδευση, καθώς και την κατάσταση της υγείας και τον τρόπο ζωής.

Το εργαλείο υπολογισμού επιτρέπει στα άτομα να προβλέπουν με ακρίβεια τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Για παράδειγμα, αν ο κίνδυνος τους είναι 5%, αυτό σημαίνει ότι 5 στους 100 ανθρώπους σαν αυτούς, θα βιώσουν σοβαρό καρδιαγγειακό επεισόδιο τα επόμενα πέντε χρόνια. Το εργαλείο προσδιορίζει επίσης την καρδιακή ηλικία, μια ευκόλως κατανοητή μέτρηση της υγείας της καρδιάς.

Σε αντίθεση με άλλα εργαλεία πρόβλεψης κινδύνου, το CVDPoRT (Cardiovascular Disease Population Risk Tool) όπως ονομάζεται το εργαλείο αυτό, εξετάζει πολλούς παράγοντες, όπως η κοινωνικοδημογραφική κατάσταση, οι περιβαλλοντικές επιρροές όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, οι συμπεριφορές υγείας όπως το κάπνισμα και η πρόσληψη αλκοόλ, η σωματική δραστηριότητα, η κατάσταση της υγείας και άλλα.

Όπως ανέφερε ο κύριος συγγραφέας Δρ. Doug Manuel, του Ινστιτούτου για τις Κλινικές Επιστημονικές Επιστήμες (ICES), καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οτάβα, πολλοί άνθρωποι ενδιαφέρονται για υγιεινή διαβίωση, αλλά συχνά δεν κάνουν αυτή τη συζήτηση με τον γιατρό τους.

Οι γιατροί ελέγχουν τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και χοληστερόλης, αλλά δεν αναρωτιούνται απαραίτητα για τον τρόπο ζωής των ασθενών τους που θα μπορούσε να τους θέσει σε κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου. Ελπίζει το νέο υπολογιστικό εργαλείο να παρέχει στους ανθρώπους και τους γιατρούς τους καλύτερες πληροφορίες σχετικά με την υγιεινή διαβίωση και τις επιλογές τους για τη μείωση του κινδύνου καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Για την ανάπτυξη και επικύρωση του CVDPoRT οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα 104.219 κατοίκων του Οντάριο. Εκτός από την προσωπική χρήση, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορούν να χρησιμοποιήσουν το εργαλείο για τον υπολογισμό του κινδύνου σε διάφορους πληθυσμούς. Παρότι έχει δημιουργηθεί για χρήση στον Καναδά, μπορεί να προσαρμοστεί σε οποιαδήποτε από τις 100 χώρες σε όλο τον κόσμο που συλλέγουν δεδομένα για την υγεία.

Η διαδικασία κατασκευής και επικύρωσης του CVDPoRT δημοσιεύεται στο Canadian Medical Association Journal.

Πηγές:
Canadian Medical Association Journal.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υπουργείο Υγείας: Ποιες ιατρικές ειδικότητες χορηγούν υαλουρονικό οξύ και botox [εγκύκλιος]
Γιατί ανεβαίνουν στη Θεσσαλονίκη παράγοντες του υπουργείου Υγείας
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού