Ένα νέο προκλινικό υποψήφιο φάρμακο με δυνατότητα θεραπείας της σπλαχνικής λεϊσμανίασης, μιας από τις σημαντικότερες παραμελημένες ασθένειες στον κόσμο, έχει ανακαλυφθεί από τη στενή συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου του Dundee, της GSK και του Wellcome, η οποία ξεκίνησε το 2011. Στο περιοδικό Nature, ερευνητές περιγράφουν την ανακάλυψη και τον νέο μηχανισμό δράσης της χημικής ένωσης GSK3186899 / DDD853651.

Η σπλαγχνική λεϊσμανίαση είναι μια ασθένεια που σκοτώνει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο παγκοσμίως, κυρίως τους οικονομικά ασθενέστερους. Η ασθένεια προκαλείται από ένα παράσιτο, το οποίο εξαπλώνεται από το νύγμα μολυσμένων σκνιπών. Πυρετός, απώλεια βάρους και αναιμία είναι τα συμπτώματα που παρουσιάζουν τα άτομα που έχουν μολυνθεί από τη νόσο, η οποία εάν δεν αντιμετωπιστεί είναι συνήθως θανατηφόρα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι πάνω από 600 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν από σπλαχνική λεϊσμανίαση. Εκτιμάται επίσης ότι υπάρχουν 50.000-90.000 νέες περιπτώσεις ετησίως και 20.000 έως 40.000 θάνατοι εξαιτίας της.

Τα ήδη διαθέσιμα φάρμακα έχουν περιορισμούς και δεν είναι ιδανικά για χρήση σε περιοχές με περιορισμένους πόρους, με αποτέλεσμα να υπάρχει σαφής ανάγκη για νέες και βελτιωμένες θεραπείες για την αντιμετώπιση αυτής της σημαντικής ιατρικής ανάγκης.

Ο καθηγητής Paul Wyatt, επικεφαλής της Μονάδας Ανακάλυψης Φαρμάκων (DDU) στο Πανεπιστήμιο του Dundee, δήλωσε: "Έχουμε διαπιστώσει ότι αυτή η ένωση λειτουργεί μέσω ενός νέου τρόπου δράσης, κυρίως μέσω της αναστολής ενός ενζύμου που ονομάζεται CRK12. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης νέων, από τους στόματος και ασφαλέστερων φαρμάκων για την αντιμετώπιση μιας ασθένειας που σκοτώνει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο".

Όπως ανέφερε, η ένωση δεν μπορεί ακόμα να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ασθενών, αλλά οι ερευνητές είναι ενθουσιασμένοι από τη μεγάλη πρόοδο που έχει επιτευχθεί.

"Η δημοσίευση στο Nature είναι η απόδειξη για την υψηλή επιστημονικής ποιότητα και τη δύναμη των αποτελεσματικών συνεργασιών βιομηχανίας-ακαδημαϊκών που έχουν ως αποτέλεσμα την παράδοση ενός υποσχόμενου υποψήφιου φαρμάκου για τη σπλαχνική λεϊσμανίαση", δήλωσε η Pauline Williams της GSK.

Με τη σειρά της η Diana Tay της Wellcome, δήλωσε: "Αυτή η πιθανή θεραπεία βρίσκεται σε προκλινικά στάδια έρευνας, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία εκείνων με τη σοβαρότερη μορφή λεϊσμανιάσης, η οποία, χωρίς θεραπεία, σκοτώνει το 95% των ατόμων που έχουν προσβληθεί. Πρόκειται για μια από τις παραμελημένες τροπικές ασθένειες - ασθένειες που πλήττουν τις φτωχότερες κοινότητες του πλανήτη και για τις οποίες η καινοτομία είναι ζωτικής σημασίας για την παροχή νέων, προσιτών τρόπων για την ασφάλεια και προστασία των ζωών από αυτές τις μοιραίες ασθένειες".

Πηγές:
Νature

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις