Όπως δήλωσαν, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οποιαδήποτε μείωση του δείκτη μάζας σώματος σε ένα κανονικό, υγιές επίπεδο από νεαρή ηλικία είναι πιθανό να αποτρέψει την εμφάνιση καρδιαγγειακών προβλημάτων αργότερα στη ζωή.

Για τη μελέτη, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Circulation, η επιστημονική ομάδα χρησιμοποίησε μια νέα γενετική ανάλυση για να προσδιορίσει εάν ένας μη υγιείς ΔΜΣ προκαλεί αυξήσεις στην πίεση του αίματος ή δομικές αλλαγές της καρδιάς. Η ανάλυσή τους περιελάμβανε αρκετούς χιλιάδες υγιείς νεαρούς ανθρώπους, ηλικίας 17 και 21 ετών.

Οι ερευνητές από το University of Bristol Medical School διαπίστωσαν ότι ο υψηλότερος ΔΜΣ προκάλεσε υψηλότερη αρτηριακή πίεση ή περισσότερη πίεση στα τοιχώματα των αρτηριών κατά τη διάρκεια και μεταξύ των καρδιακών παλμών. Το υπερβολικό βάρος προκάλεσε επίσης μεγέθυνση της αριστερής κοιλίας, που είναι ο κύριος θάλαμος άντλησης της καρδιάς. Επισήμαναν ότι το υπερβολικό βάρος μπορεί να οδηγήσει την καρδιά να δουλεύει πιο σκληρά, αυξάνοντας την ποσότητα αίματος που πρέπει να αντλήσει και την πίεση που χρειάζεται για να το κάνει. Αυτές οι αλλαγές μπορούν να προκαλέσουν αύξηση της μάζας του καρδιακού μυός.

Συνήθως, η πάχυνση των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων είναι το πρώτο σημάδι της αθηροσκλήρωσης, που αφορά την εναπόθεση πλακών στα τοιχώματα των αρτηριών. Η νέα μελέτη δείχνει ότι οι νέοι που είναι υπέρβαροι μπορεί να αναπτύξουν ακόμα πιο νωρίς προειδοποιητικά σημάδια ύπαρξης κάποιου καρδιακού προβλήματος.

Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, τα ευρήματα δείχνουν ότι οι υψηλότεροι ΔΜΣ προκαλούν αλλαγές στη δομή της καρδιάς των νέων που μπορεί να προηγούνται των αλλαγών στα αιμοφόρα αγγεία.  Οι παχύσαρκοι νέοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και διαβήτη και είναι πιθανότερο να υποστούν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο σε μικρότερη ηλικία.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα