Όμως, στο ίδιο χρονικό διάστημα το ποσοστό θνησιμότητας από καρκίνο του μαστού αναμένεται να μειωθεί κατά 9%. Ενώ προηγούμενες αναλύσεις είχαν επικεντρωθεί στις προβλέψεις για τη θνησιμότητα από καρκίνο του πνεύμονα και του μαστού μεταξύ των γυναικών σε μία μόνο χώρα ή σε μια ήπειρο, λίγες μελέτες έχουν ασχοληθεί με τις τάσεις της θνησιμότητας που προκαλούνται από αυτούς τους δύο συχνούς καρκίνους σε παγκόσμια κλίμακα.

Στη συγκεκριμένη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν τα στοιχεία θνησιμότητας γυναικών από καρκίνο του μαστού και πνευμόνων από τη βάση δεδομένων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για το διάστημα 2008 έως 2014. Για να συμπεριληφθούν στη μελέτη, οι χώρες έπρεπε να έχουν αναφέρει δεδομένα για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια μεταξύ του 2008 και το 2014 και να έχουν πληθυσμό άνω του 1 εκατομμυρίου.

Πενήντα δύο χώρες πληρούσαν τα κριτήρια: 29 από την Ευρώπη, 14 από την Αμερική, 7 από την Ασία και 2 από την Ωκεανία. Τα ποσοστά θνησιμότητας των καρκίνων του πνεύμονα και του μαστού σε γυναίκες αναφέρθηκαν ανά 100.000 άτομα και υπολογίστηκαν για κάθε χώρα με βάση τον παγκόσμιο πληθυσμό του ΠΟΥ.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το ποσοστό θνησιμότητας στις γυναίκες από καρκίνο του πνεύμονα προβλέπεται να αυξηθεί από 11,2 το 2015 σε 16,0 το 2030. Τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο του πνεύμονα το 2030 προβλέπεται να υπάρχουν στην Ευρώπη και την Ωκεανία, ενώ τα χαμηλότερα στην Αμερική και την Ασία. Μόνο η Ωκεανία θα παρατηρήσει μείωση της θνησιμότητας του καρκίνου του πνεύμονα, η οποία αναμένεται να μειωθεί από 17,8 το 2015 σε 17,6 το 2030.

Αντιθέτως, το ποσοστό θνησιμότητας για τον καρκίνο του μαστού προβλέπεται να μειωθεί από 16,1 το 2015 σε 14,7 το 2030, παγκοσμίως. Το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από καρκίνο του μαστού προβλέπεται στην Ευρώπη με συνολική πτωτική τάση, ενώ το χαμηλότερο στην Ασία με συνολική αυξανόμενη τάση.

Σε σύγκριση με τις χώρες μεσαίου εισοδήματος, οι χώρες υψηλού εισοδήματος έχουν τα υψηλότερα προβλεπόμενα ποσοστά θνησιμότητας τόσο για τον καρκίνο του πνεύμονα όσο και για τον καρκίνο του μαστού, το 2030. Ωστόσο, οι χώρες υψηλού εισοδήματος έχουν περισσότερες πιθανότητες να μειώσουν τα ποσοστά θνησιμότητας από τον καρκίνο του μαστού.

Πηγές:
American Association for Cancer Research

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα