Η συζήτηση με τα βρέφη χρησιμοποιώντας υποκοριστικά και μωρουδιακές λεξούλες επιταχύνει τη γλωσσική τους ανάπτυξη, σύμφωνα με νέα μελέτη. Ερευνητές στη Σκωτία κατέγραψαν ανθρώπους που μιλούσαν σε 47 βρέφη, των οποίων η γλωσσική ανάπτυξη αξιολογήθηκε όταν αυτά έφτασαν στην ηλικία των 9, 15 και 21 μηνών.

Οι μπόμπιρες που άκουγαν συχνότερα μωρουδιακές λεξούλες είχαν αναπτύξει πιο πλούσιο λεξιλόγιο όταν έγιναν 9 και 21 μηνών, συγκριτικά με εκείνα τα παιδάκια που οι άνθρωποι του περιβάλλοντός τους τούς μιλούσαν με κανονικές λέξεις. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι λέξεις που τελειώνουν σε «ι» («y» στα αγγλικά) και εκείνες που επαναλαμβάνουν ήχους, όπως κου-κου (ή στα αγγλικά choo-choo = ο ήχος που κάνει το τρένο) έχουν το μεγαλύτερο όφελος για τα παιδιά.

Τέτοιες λέξεις μπορεί να βοηθήσουν τα μωρά να αναγνωρίσουν λέξεις στην ομιλία, σύμφωνα με τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.

Οι ερευνητές, που δημοσίευσαν πρόσφατα τα ευρήματά τους στο περιοδικό Cognitive Science, δεν βρήκαν να υπάρχει το ίδιο όφελος από τις μωρουδιακές λέξεις που ακούγονται όπως το νόημά τους, όπως το γαβ (woof).

Όπως δήλωσε ο ερευνητής Mitsuhiko Ota, διευθυντής μεταπτυχιακών σπουδών στην Σχολή Φιλοσοφίας, Ψυχολογίας και Γλωσσολογικών Επιστημών του Εδιμβούργου σε ένα  πανεπιστημιακό δελτίο «τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι τα υποκοριστικά και οι επαναλαμβανόμενες λέξεις, τα οποία απαντώνται συχνά στις λεξούλες των μωρών -σε πολλές διαφορετικές γλώσσες- μπορούν να διευκολύνουν το αρχικό στάδιο της ανάπτυξης του λεξιλογίου».

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα