Όπως αποδεικνύεται από έρευνες, το πληκτρολόγιο αποτελεί πηγή μικροβίων και μπορεί να φιλοξενήσει ακόμα και κολοβακτηρίδια ή σταφυλόκοκκο. Αυξανόμενες ενδείξεις ερευνών υποδεικνύουν ότι το ποντίκι και το πληκτρολόγιο είναι φιλόξενος χώρος για τα μικρόβια.

Η πιο πρόσφατη έρευνα έγινε σε περιβάλλον γραφείου στη Βρετανία. Ο Βρετανός μικροβιολόγος James Francis εξέτασε σε περιβάλλον γραφείου 33 πληκτρολόγια, κάθισμα τουαλέτας και πόμολο πόρτας τουαλέτας και ανακάλυψε ότι 4 πληκτρολόγια αποτελούσαν πιθανό κίνδυνο για την υγεία καθώς είχαν κατά 5 φορές υψηλότερα επίπεδα μικροβίων από το κάθισμα της τουαλέτας.

Αν και τα αποτελέσματα από τα συγκεκριμένα πληκτρολόγια δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε όλα τα πληκτρολόγια της Βρετανίας ή άλλων χωρών, τα ευρήματα ευθυγραμμίζονται με αυτά άλλων ερευνών που δείχνουν ότι η καθημερινή μας ρουτίνα μας φέρνει κοντά σε δυνητικά επικίνδυνα μικρόβια.

Αν σκεφτούμε το πόσο συχνά ερχόμαστε σε επαφή με το πληκτρολόγιο δεν θα πρέπει να μας εκπλήξει το γεγονός ότι τα κενά που υπάρχουν ανάμεσα στα πλήκτρα όπως και τα πλήκτρα αποτελούν ‘παράδεισο’ για βακτήρια και άλλα μικρόβια.

Τα πληκτρολόγια είναι μολυσμένα, σημειώνει ο Καθηγητής Pascal James Imperato. Καθώς η χρήση τους δεν μετρά πολλά χρόνια δεν έχουν γίνει αρκετές έρευνες ακόμα σχετικά με το πόσο μολυσμένα είναι.

Η ερώτηση για το πόσο επικίνδυνα μπορεί να είναι τα μικρόβια που κρύβονται στα πληκτρολόγια παραμένει.

Ο ερευνητής Aaron Glatt που παλαιότερα είχε διερευνήσει τα επίπεδα μόλυνσης στους χώρους του μετρό της Νέας Υόρκης σημειώνει ότι δεν υπάρχει κανένα μέρος πάνω στη γη που να είναι ‘αποστειρωμένο’ και δεν θεωρεί ότι αυτό αποτελεί κίνδυνο για τους περισσότερους ανθρώπους.

Αυτό δεν σημαίνει ότι τα μικρόβια δεν μπορούν να γίνουν επικίνδυνα όταν βρουν τον τρόπο να διαπεράσουν το δέρμα και να εισχωρήσουν στο σώμα.

Όταν αντιμετωπίζουν την αδιάβροχη μεμβράνη, το δέρμα, τα περισσότερα μικρόβια παραμένουν εκεί. Μόνο όταν μέσω αμυχής στο δέρμα ή μέσω του στόματος εισχωρήσουν στο σώμα μπορούν να φτάσουν στους πιο ευάλωτους ιστούς.

Ο Glatt συνιστά να προσπαθούμε να περιορίσουμε και να ελαχιστοποιήσουμε την έκθεση, σε λογικά πλαίσια. Η καλύτερη μέθοδος προφύλαξης έρχεται με τη μορφή του σαπουνιού. Το πλύσιμο των χεριών αποτελεί τον καλύτερο και οικονομικότερο τρόπο να περιορίσουμε την έκθεσή μας σε δυνητικά επικίνδυνα βακτήρια.

Ο τακτικός καθαρισμός του πληκτρολογίου είναι ακόμα μια έξυπνη λύση που πολλοί αγνοούν, όπως φάνηκε σε έρευνα. Ωστόσο, το να μοιράζεστε το πληκτρολόγιο με άλλους το καθιστά περισσότερο επικίνδυνη επιφάνεια όσον αφορά τη μετάδοση ασθενειών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Κατάχρηση αντιβιοτικών σημειώθηκε κατά την πανδημία COVID-19
Συνάντηση ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ – ΕΟΠΥΥ
Έρευνα συνδέει τα φάρμακα για τις καούρες με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ημικρανίας