Η αμερικάνικη Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (ΥΠΠ), έχει εγκρίνει την καταχώρηση του χαλκού στη λίστα που περιλαμβάνει τα στοιχεία με αντιμικροβιακές ιδιότητες, αφού ελαττώνει-καταπολεμά συγκεκριμένα επιβλαβή βακτηρίδια που συνδέονται με ενδεχομένως θανάσιμες μικροβιακές μολύνσεις.

Ο χαλκός είναι το πρώτο στερεό υλικό που λαμβάνει τέτοιου είδους αναγνώριση από την ΥΠΠ, η οποία στηρίζεται στα αποτελέσματα εκτενών αντιμικροβιακών δοκιμών βάση των εγκεκριμένων πρωτοκόλλων της.

Αυτό σημαίνει ότι, για πρώτη φορά τα προϊόντα χαλκού, ορείχαλκου και μπρούντζου, μπορούν να διατεθούν νόμιμα στις ΗΠΑ, επικαλούμενα τις απαιτήσεις προστασίας της δημόσιας υγείας και το γεγονός ότι, μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση των εν δυνάμει μολύνσεων στα νοσοκομεία.

Αυτή η καταχώρηση προέκυψε μετά από ένα χρόνο εκτενών εργαστηριακών δοκιμών, που απέδειξαν ότι επιφάνειες από χαλκό είναι αποτελεσματικές ενάντια σε πέντε διαφορετικές μορφές βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένου του νοσοκομειακού βακτηρίου MRSA -Methicillin-Resistant Staphylococcus Αureus (Χρυσίζων σταφυλόκοκκος).

Το MRSA είναι ένα από τα πιο ιογενή βακτήρια, ανθεκτικό στα αντιβιοτικά και μια από τις πιο κοινές αιτίες για τις νοσοκομειακές μολύνσεις.

Οι ευρέως κοινοποιημένες στατιστικές ασθενειών από τα ΚΕΠ (Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης), εκτιμούν ότι οι μολύνσεις που εμφανίζονται στα αμερικανικά νοσοκομεία επηρεάζουν πάνω από δύο εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο και προκαλούν σχεδόν 100.000 θανάτους ετησίως.

Η επιστημονική έρευνα έγινε σε 3.000 δείγματα, σε πέντε διαφορετικά κράματα χαλκού, διεξήχθη από ανεξάρτητα αναγνωρισμένα εργαστήρια και οι δοκιμές ακολούθησαν τα καθορισμένα από την ΥΠΠ πρωτόκολλα.

Οι ακόλουθες επισημάνσεις συμπεριλαμβάνονται στην καταχώρηση : ‘Καθαρές (αντιμικροβιακές) επιφάνειες κραμάτων χαλκού, αδρανοποιούν πάνω από το 99.9% (των συγκεκριμένων) βακτηριδίων μέσα σε δύο ώρες και συνεχίζουν να εξοντώνουν περισσότερο από 99% των συγκεκριμένων βακτηριδίων ακόμα και μετά από επαναλαμβανόμενη μόλυνση’ και ‘Η χρήση μιας επιφάνειας από κράμα χαλκού είναι συμπλήρωμα και όχι υποκατάστατο των τυποποιημένων πρακτικών ελέγχου μόλυνσης.

Oι χρήστες πρέπει να συνεχίσουν να ακολουθούν όλες τις παρούσες πρακτικές ελέγχου μόλυνσης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των πρακτικών που σχετίζονται με τον καθαρισμό και την απολύμανση των επιφανειών του περιβάλλοντός τους.

Η επιφάνεια από κράματα χαλκού, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη μικροβιακή μόλυνση, αλλά δεν αποτρέπει απαραίτητα και την συγκλίνουσα μόλυνση.’

Αντίθετα από τα επιστρώματα ή άλλου είδους επεξεργασίες των υλικών, η αντιβακτηριακή αποτελεσματικότητα των μετάλλων του χαλκού είναι διαρκής: μπορούν να προσφέρουν ισχυρή και μακροπρόθεσμη προστασία. Οι συζητήσεις με σημαντικούς κατασκευαστές εξοπλισμού νοσοκομείων βρίσκονται σε εξέλιξη για την ανάπτυξη των κατάλληλων προϊόντων βασισμένων στο χαλκό.

Οι δοκιμές έκθεσης βακτηριδίων σε επιφάνειες κραμάτων χαλκού (περιεκτικότητα χαλκού ≥ 65 % ), έδειξαν ότι το 99,9% των βακτηριδίων εξαλείφθηκαν εντός δύο ωρών.

Η αναγνώριση από την αμερικανική ΥΠΠ έπεται αντίστοιχης έρευνας στο πανεπιστήμιο του Southampton, στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία έχει δείξει ότι τα μικρόβια MRSA μπορούν να παραμείνουν ζωντανά σε ανοξείδωτες επιφάνειες μέχρι και τρεις ημέρες, ενώ τα ίδια μικρόβια σε επιφάνεια χαλκού εξαφανίζονται μέσα σε 90 λεπτά.
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ΚΠΕΑ), στην Ευρώπη κάθε χρόνο έχουμε 3 εκατομμύρια περιπτώσεις μολύνσεων και 50.000 θανάτους.

Ήδη διάφορα εργαστήρια νοσοκομείων σε όλο τον κόσμο, έχουν ξεκινήσει δοκιμές για να καταδείξουν τις αντιμικροβιακές ιδιότητες του χαλκού σε κλινικό περιβάλλον. Ως μέρος των δοκιμών, οι επιφάνειες που αγγίζουμε πιο συχνά, όπως τα πόμολα πόρτας, οι ράγες υποβοήθησης και τα σκεύη μπάνιου, αντικαθίστανται με αντίστοιχες από κράματα χαλκού, σε μία προσπάθεια να μειωθεί το ποσοστό πρόκλησης ασθενειών στους θαλάμους νοσοκομείων εξαιτίας των βακτηριδίων.

Τα αποτελέσματα αναμένεται να δείξουν ότι οι αντιμικροβιακές ιδιότητες του χαλκού, του ορείχαλκου και του μπρούντζου, θα είναι ένα επιπλέον αποτελεσματικό πλεονέκτημα, για τις τυποποιημένες πρακτικές ελέγχου και καταπολέμησης των παθογόνων μολύνσεων.

Οι δοκιμές έχουν ξεκινήσει στο Νοσοκομειακό Πανεπιστήμιο Μπέρμιγχαμ του ιδρύματος NHS (UK), Νοσοκομείο ‘Asklepios’ Αμβούργου (Γερμανία), Νοσοκομεία Tygerberg & Stellenbosch Uni (Νότια Αφρική), κέντρο καρκίνου Memorial Sloan-Kettering (Νέα Υόρκη), Ιατρικό Πανεπιστήμιο της νότιας Καρολίνας (Τσάρλεστον, Sc), Ιατρικό Κέντρο Ralph H.

Johnson, (Τσάρλεστον, Sc), Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Kitasato (Ιαπωνία).

Προφίλ Ελληνικού Ινστιτούτου Ανάπτυξης χαλκού

Πρόκειται για έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1996 και έχει έδρα στην Αθήνα.Ανήκει σε ένα παγκόσμιο δίκτυο από 27 Κέντρα Χαλκού, το οποίο χρηματοδοτείται και υποστηρίζεται από τον παγκόσμιο μη κερδοσκοπικό οργανισμό I.C.A.

(International Copper Association). Μέλη του I.C.A είναι

  • οι μεγαλύτεροι παραγωγοί χαλκού παγκοσμίως,
  • οι βιομηχανίες επεξεργασίας χαλκού και
  • εταιρείες ασχολούμενες με το χαλκό.

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Ανάπτυξης Χαλκού, είναι μέλος του European Copper Institute, ενός ευρωπαϊκού δικτύου που πρωταρχικό σκοπό έχει το σχεδιασμό,το συντονισμό και τη διαχείριση των πόρων για την προώθηση του χαλκού στις Ευρωπαϊκές αγορές (11 Ινστιτούτα χαλκού καλύπτουν όλη την Ευρώπη).

Το Ινστιτούτο, παρέχει σημαντική υποστήριξη στο επαγγελματικό και ευρύτερο κοινό, δίνοντας προτεραιότητα σε θέματα που αφορούν στην εξέλιξη της αγοράς και στον χώρο της κατασκευής κτιρίων. Σημαντικό μέρος των δραστηριοτήτων του κατευθύνεται στην εκπαίδευση των μαθητών τεχνικών σχολών, των αυριανών επαγγελματιών του κλάδου, στην τεχνική του επαγγέλματος γύρω από τον χαλκό, διευρύνοντας έτσι το πεδίο της γνώσης τους.

Το Περιβάλλον, η υγεία, η κατασκευαστική βιομηχανία και η Ευρωπαϊκή νομοθεσία, με τους ισχύοντες και νέους κανονισμούς, αποτελούν επίσης τομείς προτεραιότητας στο πλαίσιο της δραστηριοποίησης του Ινστιτούτου.

 Η προσπάθεια και οι δραστηριότητές του,επικεντρώνονται σε έρευνες και μελέτες, με σκοπό τη δημιουργία μιας επιστημονικής πλατφόρμας πληροφοριών και δεδομένων, σε τομείς κρίσιμους για την κοινωνία και τη βιομηχανία και οι οποίες θα βοηθήσουν ώστε, οι αποφάσεις που λαμβάνονται να έχουν την απαραίτητη επιστημονική υποστήριξη.

Έχει δημιουργηθεί βιβλιοθήκη πληροφοριών και ιστοσελίδα, http://www.copper.org.gr/ όπου ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες για το χαλκό και τις δραστηριότητες των ινστιτούτων.

Εκδίδει ειδικά ενημερωτικά έντυπα καθώς και την τριμηνιαία έκδοση του περιοδικού ‘ΧΑΛΚΟΣ’,το οποίο αποστέλλεται δωρεάν στο άμεσα ενδιαφερόμενο επαγγελματικό κοινό. Τέλος, στόχος του Ινστιτούτου είναι να διαδώσει στον κόσμο την σπουδαιότητα του χαλκού στην υγεία, στην τεχνολογία και στην ποιότητα της ζωής μας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απάντηση της Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας για τη νοσηλεία και τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου
Ερρίκος Ντυνάν: Καρδιολογική επέμβαση σε ασθενή 100 ετών!
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα