Μέχρι και το παρά πέντε της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τη συνταγογράφηση των φαρμάκων.

Το πρωί της Τρίτης, ο πρόεδρος του ΕΟΦ κ. Γιάννης Τούντας συναντήθηκε με εκπροσώπους της τρόικας. Μεταξύ των θεμάτων που έθεσε, ήταν και εκείνο της συνταγογράφησης των πρωτοτύπων όταν έχει προηγηθεί η ασφαλιστική τους κάλυψη σε 18 ευρωπαϊκές χώρες.

Ο κ. Τούντας πρότεινε να μειωθεί ο αριθμός των χωρών σε οκτώ έως το πολύ δέκα, με την προϋπόθεση ότι αυτές διαθέτουν μηχανισμό τεχνολογικής αξιολόγησης των σκευασμάτων.

Αυτό σημαίνει ότι για να ενταχθεί ένα νέο φάρμακο στην ελληνική ΄λίστα', πρέπει να καλύπτεται από οκτώ έως δέκα χώρες, οι οποίες διαθέτουν μηχανισμό αξιολόγησης της ποιότητάς του.

Γενόσημα

Η διαδικασία αυτή δεν είναι αναγκαία για τα γενόσημα, τα οποία αποτελούν αντιγραφή ενός σκευάσματος που έχει πάψει να καλύπτεται από την ειδική πατέντα του πρωτοτύπου.

Ο κ. Τούντας ανέφερε ότι τα γενόσημα είναι ασφαλή φάρμακα, ακόμη κι αν παρασκευάζονται σε χώρες όπως η Ινδία και το Πακιστάν:

'Πριν διατεθεί στην ευρωπαϊκή αγορά ένα τέτοιο φάρμακο, κλιμάκιο ειδικών από την Ευρώπη μεταβαίνει στο εργοστάσιο και αξιολογεί την ποιότητα παρασκευής. Οι έλεγχοι συνεχίζονται σε όλη τη διαδικασία αποθήκευσης και διάθεσης του σκευάσματος στην Ευρώπη'.

ΠΕΦ

Για σύγχυση στην κοινή γνώση σχετικά με τα γενόσημα, κάνει λόγο η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ).

Εκπροσωπώντας τις ελληνικές παραγωγικές φαρμακοβιομηχανίες, η ΠΕΦ διευκρινίζει τα εξής:

Το επώνυμο γενόσημο αποτελεί μεγάλη ευκαιρία τόσο για την Κοινωνική Ασφάλιση όσο και για την ανάπτυξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας.

Τα επώνυμα γενόσημα που παράγονται στην Ελλάδα είναι απολύτως ασφαλή και ποιοτικά φάρμακα, κυκλοφορούν χωρίς το παραμικρό πρόβλημα εδώ και δεκαετίες και τα εμπιστεύονται εκατομμύρια ασθενείς σε 60 χώρες του κόσμου.

Τα επώνυμα γενόσημα φάρμακα που παράγονται στη χώρα αλλά και τα εργοστάσια παραγωγής ελέγχονται εξονυχιστικά όχι μόνο από τον ΕΟΦ αλλά και από το αμερικανικό FDA και τον ευρωπαϊκό ΕΜΑ.

Η Κοινωνική Ασφάλιση μπορεί να επιτύχει σημαντικές εξοικονομήσεις από την προμήθεια επώνυμων γενοσήμων φαρμάκων. Έπειτα από συνεχείς ανακοστολογήσεις των δύο τελευταίων χρόνων, τα επώνυμα γενόσημα βρίσκονται σήμερα σε πολύ χαμηλές τιμές.

Συνταγογράφηση

Για τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία, η ΠΕΦ εκτιμά ότι οδηγεί στο τέλος της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.

Πρόκειται για ένα μέτρο που έχει αποτύχει διεθνώς, οδηγεί σε σημαντικές στρεβλώσεις και κυρίως συνεπάγεται την αύξηση της δαπάνης σε μέσο ορίζοντα.

Η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική επιτείνει την υποκατάσταση. Οι γιατροί προτιμούν να συνταγογραφήσουν ένα επώνυμο προϊόν, προκειμένου να διασφαλίσουν τη θεραπεία του ασθενή, αντί να εμπιστευτούν ένα άγνωστο για αυτούς σκεύασμα δραστικής ουσίας που επιλέχθηκε από τον φαρμακοποιό με μόνο κριτήριο τη χαμηλότερη τιμή.


Αυτό συνεπάγεται τη στροφή της συνταγογράφησης, για τις ίδιες ενδείξεις, στην ίδια θεραπευτική κατηγορία, προς νεώτερα και σαφώς ακριβότερα φάρμακα με προστασία πατέντου.

Η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ανοίγει το δρόμο στους μεγαλοεισαγωγείς γενοσήμων που θα αλώσουν την αγορά με γενόσημα σε εξευτελιστικές τιμές που παράγονται σε τρίτες χώρες.

Όμως η ανάπτυξη στη χώρα δεν θα έρθει από τα ινδικά, κινεζικά η πακιστανικά γενόσημα. Αφενός η όποια εξοικονόμηση θα πρέπει να συνεξεταστεί με την τεράστια οικονομική και κοινωνική ζημία από τη διάλυση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και την εξώθηση στην ανεργία 8.500 εργαζομένων, την απώλεια φορολογητέας ύλης, εισφορών, παραβόλων και τεχνογνωσίας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας