Θέμα ωρών είναι η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της κοινής υπουργικής απόφασης για δωρεάν χορήγηση ηλεκτρικού ρεύματος όταν υπάρχει αιθαλομίχλη.

Το μέτρο θα ισχύει ανάλογα με τις συγκεντρώσεις ρύπων στην ατμόσφαιρα, όπως ανέφερε τη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, το μέτρο θα κλιμακώνεται, όταν τα μικρογραμμάρια των ρύπων κυμαίνονται από 76 έως 100, από 101 έως 150 και πάνω από 150.

Όταν οι ρύποι βρίσκονται στο πρώτο στάδιο, το μέτρο που εφαρμόζεται είναι η σύσταση για περιορισμό στη χρήση τζακιών, όπως συνέβη το περασμένο Σάββατο.

Θα υπάρχουν συστάσεις προς τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού να αποφεύγουν την παραμονή σε εξωτερικούς χώρους και τη σωματική άσκηση.

Όταν οι ρύποι ξεπεράσουν τα 100 μικρογραμμάρια, θα ρυθμίζεται στους 18 βαθμούς ο θερμοστάτης στα δημόσια κτίρια (πλην νοσοκομείων), ώστε να επιβαρύνεται όσο το δυνατό λιγότερο η ατμόσφαιρα.

Στην περίπτωση που οι συγκεντρώσεις υπερβούν τα 150 μικρογραμμάρια, θα ενεργοποιείται η διάταξη για την παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος στους δικαιούμενους το κοινωνικό τιμολόγιο.

Στο διάστημα αυτό, θα μπορούν να καταναλώνουν ρεύμα χωρίς να το πληρώνουν και έτσι να μην χρειάζεται να ανάβουν τζάκι ή σόμπες με ξύλα.

Μέση τιμή

Ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι η ενεργοποίηση της διάταξης θα γίνεται με βάση τη μέση τιμή συγκέντρωσης ρύπων.

Η σχετική θεσμοθέτηση έχει γίνει από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Σε περίπτωση που οι ρύποι είναι σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα, θα απαγορεύεται και η κυκλοφορία πετρελαιοκινήτων οχημάτων σε συγκεκριμένες περιοχές και θα περιορίζεται η παραγωγή των βιομηχανιών και βιοτεχνιών.

Νοσοκομεία

Στο μεταξύ, κονδύλι δέκα εκατομμυρίων ευρώ ενέκρινε τη Δευτέρα το υπουργείο Οικονομικών για τις ανάγκες θέρμανσης των δημόσιων νοσοκομείων.

Η διαθεση του ποσού έγινε έπειτα από αναφορές διοικήσεων νοσηλευτικών ιδρυμάτων ότι δεν είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες θέρμανσης, λόγω έλλειψης πόρων.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία
Πασχαλινές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια