Σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων και παιδικών εμβολίων (κυρίως πολυδύναμων) στην ελληνική αγορά, κατήγγειλε την Πέμπτη ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ).

Σύμφωνα με τον κ. Λουράντο, το πρόβλημα είναι διαρκές και οι αποθήκες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη ζήτηση από τους φαρμακοποιούς.

Παρέθεσε, δε, στοιχεία από μεγάλη φαρμακαποθήκη, που – όπως είπε – δεν κάνει παράλληλες εξαγωγές στο εξωτερικό.

Από αυτά προκύπτει ελάχιστη ανταπόκριση των φαρμακευτικών εταιρειών στα αιτήματά της για τροφοδοσία με συγκεκριμένα σκευάσματα.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι για το mimpara, ζητήθηκαν 5.000 τεμάχια και η εταιρεία απέστειλε μόλις 134 (- 97% από την αιτούμενη ποσότητα).

Παρόμοια είναι η εικόνα για το atacand (ζητήθηκαν 150.000 τεμάχια και δόθηκαν 45.000), για το crestor (ζητήθηκαν 350.000 και δόθηκαν 76.070), για το pulmicort (ζητήθηκαν 80.000 και δόθηκαν 14.811), το oxez turbo (ζητήθηκαν 30.000 και δόθηκαν 1.754 τεμάχια), το spiriva caps (ζητήθηκαν 100.000 και δόθηκαν 37.322), το clexan (ζητήθηκαν 70.000 και δόθηκαν 6.439 τεμάχια), το lyrica (ζητήθηκαν 45.000 και δόθηκαν 13.285), το mirapexin (ζητήθηκαν 15.000 και δόθηκαν 1.429), το fucidin (ζητήθηκαν 180.000 και δόθηκαν 46.399), το zoloft (ζητήθηκαν 95.000 και δόθηκαν 42.197) και το januvia (ζητήθηκαν 80.000 τεμάχια και παραδόθηκαν μόλις 31.238).

Συνεχείς

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ ανέφερε και άλλες περιπτώσεις μειωμένης ανταπόκρισης των εταιρειών στη ζήτηση των αποθηκών, λέγοντας ότι αυτό αποτελεί ένα από τα αίτια για τα οποία υπάρχουν συνεχείς ελλείψεις φαρμάκων:

“Τί να το κάνω εγώ, εάν μού πει ο εκπρόσωπος της αποθήκης ότι θα έχει το φάρμακο σε μία εβδομάδα;”, αναρωτήθηκε, για να σημειώσει: “Δεν μπορώ να πω στον ασθενή να περιμένει, άρα αυτό αποτελεί έλλειψη”.

Σύμφωνα με τον κ. Λουράντο, μεγάλες ποσότητες φαρμάκων, λόγω της χαμηλής τιμής τους ταξιδεύει στο εξωτερικό:

“Το φάρμακο ο πολίτης σε όλο τον κόσμο το χρειάζεται την στιγμή της θεραπείας του και ακόμη και η παροδική έλλειψη που έχει γίνει πλέον καθημερινό φαινόμενο, δημιουργεί μεγάλα προβλήματα.

Πρόκειται για ανθρωπιστική, υγειονομική και κοινωνική κρίση”, είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Λουράντος αναφέρθηκε ακόμη και στο ζήτημα του ωραρίου των φαρμακείων που σήμερα, μετά τις πρόσφατες ρυθμίσεις της πολιτείας έχει καταστεί ανεξέλεγκτο !

«Το ωράριο των φαρμακείων απελευθερώνεται εντελώς για την καλύτερη δήθεν εξυπηρέτηση των πολιτών, αλλά οι τράπεζες και όλοι οι υπόλοιποι δημόσιοι οργανισμοί έχουν αυστηρό ωράριο. Και αν κανείς μπορεί να ισχυριστεί ότι για τις τράπεζες αρκούν τα ΑΤΜ από τα οποία δύναται ο πολίτης να πάρει χρήματα, γιατί δεν επαρκούν αντίστοιχα τα εφημερεύοντα φαρμακεία για τα φάρμακα ανάγκης των πολιτών» ;

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ, υπενθύμισε πως σήμερα οι φαρμακοποιοί επιτελούν σπουδαίο κοινωνικό ρόλο, αφού συμμετέχουν στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και προχωρούν σε διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις ΧΩΡΙΣ υπερωριακές αμοιβές, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Επίσης παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας, όπως τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης δωρεάν, πραγματοποιούν εμβολιασμούς επίσης δωρεάν, πέρα από τον συμβουλευτικό τους ρόλο σε θέματα υγείας και πρόληψης τσε καθημερινή 24ωρη βάση χωρίς καμία αμοιβή.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα