Την ικανοποίησή του για την απόφαση του υπουργού να επιτρέψει τη συνταγογράφηση των γενοσήμων με το εμπορικό τους όνομα, εκφράζει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

Το προεδρείο του Συλλόγου εκτιμά, ωστόσο, ότι η διατήρηση της παλαιότερης νομοθεσίας επιτρέπει στον φαρμακοποιό να αλλάζει το συνταγογραφούμενο φάρμακο με το φθηνότερο γενόσημο.

Η πρακτική αυτή – σημειώνει – εμπεριέχει κινδύνους απορρύθμισης θεραπειών, ιδιαίτερα χρονίων πασχόντων και πρέπει το ταχύτερο να τακτοποιηθεί.

“Η απόφαση του υπουργού Υγείας δεν έχει κανέναν λόγο να μην επεκταθεί στο σύνολο των φαρμακευτικών σκευασμάτων, δεδομένου μάλιστα ότι ο ΠΙΣ, οι ιατροί της χώρας μας, εμπιστεύονται και συνταγογραφούν κανονικά και σύμφωνα με τους κανόνες της ιατρικής δεοντολογίας, αλλά και τις ανάγκες των ασθενών τους, σε ικανοποιητικό βαθμό επώνυμα ελληνικά γενόσημα φαρμακευτικά σκευάσματα”, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου.

Ο ΠΙΣ εκτιμά ότι η αντιμετώπιση της υγείας κάθε ασθενούς είναι μία σοβαρή ιατρική πράξη που πρέπει να ορίζεται μέσα από επιστημονικούς κανόνες.

Παραδέχεται, πάντως, ότι δεν μπορούν να παραβλέπονται τα κόστη, καθώς επίσης και η ανάγκη ενίσχυσης της εγχώριας παραγωγής, η οποία δημιουργεί προστιθέμενη αξία στην οικονομία μας.

Ακριβά

Ως προς τα φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ) για τα οποία έχει δει το φως της δημοσιότητας η πρόθεση του υπουργού για κλειστό προϋπολογισμό, ο ΠΙΣ θεωρεί αναγκαία την καινοτομία ως προς τα φάρμακα.

Είναι, όμως, ανάγκη να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εκείνες οι οποίες θα δίνουν τα απαραίτητα στοιχεία στο υπουργείο για τις σοβαρές παθήσεις, μέσω πρωτοκόλλων, μητρώου ασθενών και επιδημιολογικών μελετών.

Προβλήματα

Το προεδρείο του ΠΙΣ τονίζει ότι οι κλειστοί προϋπολογισμοί δημιουργούν προβλήματα σε όλες τις περιπτώσεις που σχετίζονται με την υγεία, καθώς το κοινωνικό κράτος πρέπει να φροντίζει για τις πραγματικές ανάγκες, το καλύτερο αποτέλεσμα για την υγεία, με το μικρότερο κόστος.

Η εφαρμογή κλειστού προϋπολογισμού σε οποιοδήποτε επίπεδο και ιδιαίτερα για τα ΦΥΚ,
θα πρέπει να ιδωθεί με προσοχή, για να μην δημιουργηθούν πραγματικές ή τεχνητές ελλείψεις, οι οποίες θα έχουν αντίκτυπο στην υγεία των ασθενών.

Χαμηλός

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο προϋπολογισμός των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη φαρμακευτική δαπάνη με την πρόσθεση της αναγκαίας περίθαλψης και των ανασφάλιστων είναι χαμηλός. Σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες και θεραπείες, χρειάζεται αναπροσαρμογή προς τα πάνω, τουλάχιστον κατά 500 εκατομμύρια.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα