Ανοικτή κρατούν την πρόσκληση για διάλογο οι φαρμακοποιοί που εργάζονται με διευρυμένο ωράριο.

Παρά την άρνηση Λουράντου (φωτό αριστερά) στην πρόταση να τηρήσουν οι φαρμακοποιοί κοινή στάση έναντι του υπουργείου Υγείας, το Φαρμακευτικό Αναπτυξιακό Ινστιτούτο (ΦΑΝΙΕ) που εκπροσωπεί τα "διευρυμένα" διατηρεί χαμηλούς τόνους.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε την Κυριακή, η πρόεδρος του ΦΑΝΙΕ, Μαίρη Λυβίζου (φωτό μέσο), επισημαίνει ότι “...η πρόσκλησή μας για διάλογο παραμένει ανοιχτή διότι προτιμάμε το δίκαιο της άποψής μας να γίνει σεβαστό τώρα παρά μέσα στα γραφεία ενός υπουργείου”.

Το ΦΑΝΙΕ επικαλείται τη φωνή της λογικής, τονίζοντας ότι προκρίνει ένα προαιρετικό ωράριο λειτουργίας, το οποίο επιθυμεί η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών:

“Δεν υπάρχει χώρα στην Ευρώπη που να μην έχει υιοθετήσει τη λογική του ολοήμερου φαρμακείου”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι διευρυμένοι σημειώνουν χαρακτηριστικά:

“Έχοντας την ηθική ευθύνη απέναντι σε 2.000 φαρμακοποιούς και 4.500 εργαζόμενους κάναμε μια αρχική προσπάθεια συνεννόησης προσκαλώντας σε διάλογο τον πρόεδρο και το διοικητικό συμβούλιο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ).

Εξάλλου, σε όλες τις συναντήσεις που πραγματοποιήσαμε μέχρι σήμερα ζητούμενο είναι η δική μας συμβολή ώστε ο πολίτης να εξυπηρετείται απρόσκοπτα και άμεσα.

Το βασικό μας θέμα, όπως αναφέραμε και στη δημοσιευμένη επιστολή - πρόσκλησή μας, δεν ήταν το επονομαζόμενο διευρυμένο ωράριο, αλλά τα σοβαρά θέματα που καλείται να διαχειριστεί ο κλάδος των φαρμακοποιών στο αμέσως επόμενο διάστημα...”.

Πολίτες

Το ΦΑΝΙΕ αναφέρεται και σε στοιχεία για τη γνώμη των πολιτών σχετικά με το διευρυμένο ωράριο των φαρμακείων.

Σύμφωνα με αυτά, τέσσερις στους πέντε Έλληνες (78%) δηλώνουν ότι το διευρυμένο ωράριο καλύπτει τις ανάγκες τους.

Περίπου τρεις στους πέντε (56,8%) επισκέπτονται αποκλειστικά ένα φαρμακείο, λόγω της διαπροσωπικής σχέσης τους με τον φαρμακοποιό τους.

Οι “διευρυμένοι” έχουν εμπιστοσύνη στη συνέχεια και στη συνέπεια της πολιτείας.

Είναι πεπεισμένοι ότι το υπουργείο Υγείας, θα σεβαστεί το δικαίωμα στην εργασία και τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Κουρουμπλής

Για το θέμα του ωραρίου, ο υπουργός Υγείας εμμένει στην αρχική του θέση περί μέσης λύσης.

Με δηλώσεις του το Σάββατο στο Mega, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής (φωτό δεξιά) τόνισε ότι το ισχύον ωράριο έχει προκαλέσει χάος και δεν πέτυχε πολλά.

Οι αλυσίδες των φαρμακείων – είπε – δεν είναι επιλογή της κυβέρνησης, η οποία επιθυμεί το φαρμακείο να λειτουργεί παντού και να εξυπηρετεί τους πολίτες.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις του ΠΦΣ κατά της προβολής των επιχειρημάτων και των “διευρυμένων” και τις επιθέσεις κατά ΜΜΕ, ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι δεν συμμερίζεται τις εκτιμήσεις Λουράντου.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία
Πασχαλινές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια