Σοβαρά θέματα ίσης μεταχείρισης, προκαλεί η μισθολογική κατάταξη των οδοντιάτρων στις δομές του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ).

Αν και εργάζονται με καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, όπως οι συνάδελφοί τους άλλων ειδικοτήτων, δεν έχουν αξιολογηθεί και αμείβονται ως υπάλληλοι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (ΠΕ).

Οι οδοντίατροι απασχολούνται στα πρώην πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ και τα Κέντρα Υγείας όλης της χώρας, τα οποία – από την αρχή του έτους – έχουν ενταχθεί στο ΠΕΔΥ.

Το προεδρείο της Ομοσπονδίας επιστημονικού προσωπικού του ΕΟΠΥΥ (ΠΟΣΕΥΠ – ΕΟΠΥΥ) τονίζει ότι – παρά τις διαβεβαιώσεις από την πλευρά του υπουργείου Υγείας – στους εν λόγω γιατρούς δεν έχει γίνει μισθολογική εξομοίωση.

Δεν έχει, επίσης, αναγνωριστεί πλήρως η προϋπηρεσία τους, παρότι έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα από το προβλεπόμενο από το νόμο.

Ενδεικτικό της αδικίας είναι ότι πολλοί από αυτούς έχουν ενταχθεί στις εφημερίες των νοσοκομείων, βοηθώντας το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Διαδικασίες

Η Ομοσπονδία καλεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να προχωρήσει σε επίσπευση των διαδικασιών για την πλήρη εξομοίωση μισθολογική και βαθμολογική και πλήρη αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους για να αρθεί η αδικία σε βάρος τους (βαθμός διευθυντή μετά από 20ετία).

Σχετική τροπολογία είχε κατατεθεί τον περασμένο Δεκέμβριο στη Βουλή, αλλά δεν ακολούθησαν οι ενδεδειγμένες ενέργειες από την πλευρά της πολιτείας.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση αλκοόλ το Πάσχα
Απολαύστε το γιορτινό τραπέζι του Πάσχα χωρίς καούρα και δυσπεψία
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε