Δύο τροπολογίες, με τις οποίες επιχειρεί να δώσει «ανάσα» στην αγορά, κατέθεσε τα υπουργείο Υγείας.

Η πρώτη, αφορά την ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές, οι οποίες ανέρχονται στα 160 εκατομμύρια ευρώ.

Η δεύτερη, αφορά τον συμψηφισμό οφειλών νοσοκομείων με οφειλές προμηθευτών φαρμάκων προς το ελληνικό δημόσιο.

Σε μία σαφή πρόθεση να ενισχύσει με ρευστότητα την αγορά, ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε ότι μέσα στον Ιούλιο θα καταβληθούν στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις 45 εκατομμύρια ευρώ.

Κατέβαλε, επίσης, 11 εκατομμύρια στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ για κάλυψη δαπανών, ενώ κατέθεσε και 40 εκατομμύρια ευρώ στους λογαριασμούς των νοσοκομείων για πρόσληψη επικουρικού προσωπικού.

Με αποφάσεις του υπουργού Υγείας, εγκρίθηκε η χρηματοδότηση μεγάλων Οργανισμών, όπως του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) και του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων, προκειμένου να καταβληθεί έγκαιρα η μισθοδοσία των υπαλλήλων.

Με σειρά αποφάσεων, το υπουργείο Υγείας επιχορηγεί με το ποσό των 4,22 εκατομμυρίων ευρώ 50 νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, τα οποία λειτουργούν Μονάδες Ψυχικής Υγείας (ολόκληρη η απόφαση πιο κάτω).

Κατάργηση

Στο μεταξύ, τη σύναψη νέων συμβάσεων με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και την κατάργηση της υποχρέωσης για rebate και clawbacκ για τις περίπου 70 Στέγες Αυτόνομης και Ημιαυτόνομης Διαβίωσης όλης της χώρας ανακοίνωσε την Τετάρτη υπουργός Υγείας.

Όπως ανέφερε, η κατάργηση του rebate και του clawback για τις εν λόγω δομές θα αρχίσει να ισχύει από τον μήνα που διανύουμε.

Αναμένεται να ανακουφίσει ιδιαιτέρως τις δομές, καθώς οι επιστροφές χρημάτων στις οποίες ήταν μέχρι σήμερα υποχρεωμένες μείωνε δραστικά το νοσήλιο των 34 ευρώ ανά άτομο και ημέρα σε μόλις 18 - 20 ευρώ ανά άτομο και ημέρα.

Το νέο νοσήλιο το οποίο θα καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ στις ως άνω δομές θα κυμαίνεται στα 40 - 70 ευρώ ανά άτομο και ημέρα, ενώ το συνολικό ετήσιο κόστος για τον Οργανισμό έχει προϋπολογισθεί στα 7 εκατομμύρια ευρώ.

Δ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας