“Η διεθνής αλλά και η δική μας εμπειρία έχει δείξει ότι η επάρκεια εκπαιδευμένου προσωπικού είναι το ισχυρότερο μέσο πρόληψης των περιοριστικών πρακτικών στην ψυχιατρική πράξη".

Τα παραπάνω επισημαίνει – μεταξύ άλλων – το προεδρείο της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας σχετικά με το τραγικό περιστατικό στο “Δαφνί”, το οποίο σημαδεύτηκε με τον θάνατο τριών ασθενών.

Οι ψυχίατροι τονίζουν ότι έχει καταγγελθεί επανειλημμένα η καθήλωση (περιορισμός επί κλίνης) ανήσυχων ασθενών:

“Η απλή φραστική καταδίκη ενός μέτρου στερητικού της ελευθερίας και της θεραπευτικής λογικής, όταν δεν συνοδεύεται από συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση βίαιων ασθενών κινείται στα όρια της υποκρισίας .

Ο αναγκαίος περιορισμός αυτών των ασθενών για να υπακούει στη θεραπευτική λογική οφείλει να ακολουθεί αυστηρά καθορισμένους κανόνες (πρωτόκολλα περιορισμού)”.

Οι υπεύθυνοι της Εταιρείας επισημαίνουν τα μείζονα προβλήματα που υπάρχουν με τη λειτουργία του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ) στο Δαφνί και του συστήματος γενικότερα:

“Το ΨΝΑ, μετά από ολιγόωρη διακοπή, συνέχισε την εφημερία του και επίσης φρόντισε για την προσωρινή στέγαση των ασθενών του τμήματος που καταστράφηκε.

Όλες οι νοσηλευτικές μονάδες της χώρας μας δέχονται καθημερινά αυξανόμενο αριθμό περιστατικών, καθώς η πρωτοβάθμια αλλά και η εξειδικευμένη εξωνοσοκομειακή δημόσια και ιδιωτική φροντίδα, τα 'φίλτρα' που θα μείωναν τις ανάγκες νοσηλείας, έχουν δεχτεί ισχυρά πλήγματα τα χρόνια της κρίσης, με αποτέλεσμα και την τρομακτική αύξηση των ασθενών σε αναγκαστική νοσηλεία να φτάνει ως και το 60% των εισαγωγών”.

Θανατηφόρα

Σύμφωνα με το προεδρείο της Εταιρείας, στις 15 Μαΐου είχε καταγραφεί ένα ακόμη θανατηφόρο περιστατικό στο “Δαφνί”, ενώ στις 16 Μαρτίου του 2013 είχε χάσει τη ζωή του ένας ασθενής από πυρκαγιά στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Τρίπολης.

Εδώ και μια πενταετία – τονίζει - όλες οι ψυχιατρικές μονάδες λειτουργούν με τραγικές ελλείψεις προσωπικού, καθώς δεν αντικαθίστανται όσοι αποχωρούν και καμία αναδιάρθρωση, από όσες έχουν αναγγελθεί, δεν έχει ουσιαστικά πραγματοποιηθεί.

Μόνο χάρη στη προσπάθεια του υπάρχοντος προσωπικού οι μονάδες αντιμετωπίζουν την αυξανόμενη ροή περιστατικών .

Η αναγγελθείσα αναστολή λειτουργίας των δύο ψυχιατρικών νοσοκομείων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης για το τέλος του 2015, έχει λειτουργήσει αποδιοργανωτικά, παρά τις διαβεβαιώσεις του απελθόντος υπουργού Υγείας ότι δεν θα κλείσουν, καθώς δεν υπάρχουν ακόμα τα εναλλακτικά δίκτυα υπηρεσιών νοσηλείας και πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Το πρόβλημα της λειτουργίας χωρίς συγκεκριμένο αύριο αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια τα τρία μεγάλα ψυχιατρικά νοσοκομεία.

Ποινικοί

Για τους ασθενείς με ποινική εμπλοκή (άρθρο 69), η Ψυχιατρική Εταιρεία επισημαίνει ότι έχει επανειλημμένα τεθεί το ζήτημα αυτών των ασθενών που απαιτούν μέτρα φύλαξης και περιορισμού.

Αυτά, όμως, δεν πρέπει να ακυρώνουν την θεραπευτική λογική και με αυτό το σκεπτικό έχει προκριθεί και η συνοσηλεία τους μαζί με τους άλλους ασθενείς. Εδώ τίθεται και πάλι, άμεσα, το ζήτημα του επαρκούς σε αριθμό προσωπικού.

Τίθεται, ωστόσο, και το ζήτημα της δημιουργίας ειδικών τμημάτων για αυτούς τους ασθενείς, που θα οφείλουν όμως να λύσουν το δισεπίλυτο πρόβλημα της συνύπαρξης θεραπείας και “φύλαξης”.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας