Θέμα χρόνου ήταν να συμβεί το τραγικό περιστατικό της Παρασκευής στο Δαφνί, όπου τρεις νοσηλευόμενοι έχασαν τη ζωή τους, έπειτα από εμπρησμό που προκάλεσε 35χρονος ασθενής.

Πρόκειται για το δεύτερο θανατηφόρο συμβάν μέσα σε τέσσερις μήνες, έπειτα από την επίθεση τον Μάιο ενός 42χρονου σε έναν 63χρονο ασθενή.

Αν και τα χωρίζουν τέσσερις μήνες, τα δύο περιστατικά έχουν τα εξής κοινά:

Το πρώτο είναι ότι συνέβησαν στον ίδιο χώρο και τα προκάλεσαν ασθενείς επιθετικοί και θεωρητικά καθηλωμένοι.

Το δεύτερο είναι ότι και στις δύο περιπτώσεις δύο νοσηλευτές ήταν υπεύθυνοι για 40 και πλέον ασθενείς.

Στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ) νοσηλεύονται 400 ασθενείς, από τους οποίους οι 150 είναι πολύ σοβαρά περιστατικά.

Τον περασμένο Ιούνιο, οι εργαζόμενοι είχαν προειδοποιήσει ότι η υποστελέχωση του νοσοκομείου έχει ξεπεράσει κάθε όριο και χειροτερεύει διαρκώς.

Την τελευταία πενταετία, έχουν αποχωρήσει 400 νοσηλευτές από το “Δαφνί”. Ολόκληρα τμήματα, με δεκάδες ασθενείς, λειτουργούν με δύο νοσηλευτές.

Ποινικοί

Στο ΨΝΑ νοσηλεύονται 90 ασθενείς, οι οποίοι έχουν ποινική εμπλοκή και έχουν εισαχθεί στο ψυχιατρείο με εισαγγελική εντολή (άρθρο 69).

Το άρθρο ορίζει ότι αν κάποιος, λόγω νοσηρής διατάραξης των πνευματικών λειτουργιών του, απαλλάχθηκε από την ποινή ή τη δίωξη για κακούργημα ή πλημμέλημα, για το οποίο ο νόμος απειλεί ποινή ανώτερη από έξι μήνες, το δικαστήριο διατάσσει τη φύλαξή του σε δημόσιο θεραπευτικό κατάστημα, εφόσον κρίνει ότι είναι επικίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια.

Οι ασθενείς αυτοί πρέπει να νοσηλεύονται και να φυλάσσονται παράλληλα, αλλά αυτό δεν συμβαίνει, καθώς δεν υπάρχει κατάλληλος χώρος πουθενά στην Ελλάδα.

Ο 35χρονος, που έβαλε φωτιά την Παρασκευή, είναι ένα πολύ σοβαρό περιστατικό.

Πάσχει από επιληπτική ψύχωση, εμφανίζει έντονη αντικοινωνική συμπεριφορά και έχει μία σειρά από προβλήματα κοινωνικής φύσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει υποβληθεί στις ΗΠΑ σε χειρουργική επέμβαση εγκεφάλου, η οποία ωστόσο δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Νοσηλεύεται επί οκτώ και πλέον χρόνια στο “Δαφνί”, σε ειδικό χώρο και ειδική φύλαξη.

Η συμπεριφορά του ήταν τόσο επιθετική, που δεν τολμούσαν να μπουν στο συγκεκριμένο χώρο ούτε νοσηλευτές να του παράσχουν νοσηλεία!

Αναπτήρας

Το απόγευμα της Παρασκευής, δεν ήταν δεμένος, όπως συνήθως, καθώς τον είχε επισκεφθεί λίγο νωρίτερα η μητέρα του και έβαλε φωτιά με αναπτήρα.

Τρεις ασθενείς έχασαν τελικά τη ζωή τους από αναθυμιάσεις και – σύμφωνα με πληροφορίες – ο ένας από αυτούς ήταν καθηλωμένος στην καρέκλα του.

Δύο ακόμη ασθενείς αντιμετώπισαν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα και εισήχθησαν για νοσηλεία στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου “Αττικόν”.

Αναπνευστικά προβλήματα έχει και ο ίδιος και χρειάστηκε να διακομιστεί στο νοσοκομείο “Σωτηρία”.

Με βάση την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, το “Δαφνί” έπρεπε να έχει κλείσει από τον περασμένο Ιούνιο και οι ασθενείς να μεταφερθούν σε εξωτερικές δομές εκτός ΨΝΑ και σε ψυχιατρικά τμήματα δημόσιων νοσοκομείων.

Τα τμήματα αυτά δεν έγιναν με επάρκεια και το “Δαφνί” έχει 1.100 ασθενείς, από τους οποίους οι 700 ζουν σε εξωτερικές δομές (ξενώνες, οικοτροφεία) και οι 400 νοσηλεύονται στο ΨΝΑ.

Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι, από το 2010, το προσωπικό του νοσοκομείου έχει μειωθεί κατά περίπου 20%.

Ελάχιστοι

Στο “Δαφνί” λειτουργούν εννέα τμήματα οξέων περιστατικών, τα οποία στελεχώνονται με ελάχιστους γιατρούς, δηλαδή ένας ή δύο επιμελητές και ένας ή δύο ειδικευόμενοι γιατροί, ενώ στη νυχτερινή βάρδια δύο νοσηλευτές φροντίζουν ολόκληρα τμήματα.

Ακόμη και στις εξωτερικές δομές του νοσοκομείου, δηλαδή τους ξενώνες και τα οικοτροφεία, υπάρχει ένας μόλις νοσηλευτής στη νυχτερινή βάρδια.

Τεράστιες είναι οι ελλείψεις στο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Στην τεχνική υπηρεσία υπηρετούν 20 άνθρωποι, ενώ οι προβλεπόμενες θέσεις είναι 130 και παντού υπάρχει ένας τεχνικός ανά ειδικότητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, στο “Δαφνί” εξετάζονται ετησίως περίπου 50.000 εξωτερικοί ασθενείς και νοσηλεύονται περισσότεροι από 18.000.

Επιστολή

Τα μεγάλα προβλήματα υποστελέχωσης των δημόσιων νοσοκομείων επισημαίνει η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Σε επιστολή που έστειλε στον υπηρεσιακό υπουργό Υγείας τονίζει ότι το τραγικό περιστατικό που συνέβη στο Δαφνί ήταν αναμενόμενο και πως ανάλογα περιστατικά, ίσως λιγότερο τραγικά, είχαν συμβεί και σε άλλα νοσοκομεία στο παρελθόν για τους ίδιους λόγους:

“...Οι ελλείψεις νοσηλευτικού, παραϊατρικού και ιατρικού προσωπικού στα νοσοκομεία πλέον είναι τραγικές και αν δεν θρηνήσαμε περισσότερους νεκρούς οφείλεται στην αυτοθυσία του εναπομείναντος προσωπικού...”, αναφέρει το προεδρείο της ΕΙΝΑΠ.

Η ένορκη διοικητική εξέταση που ζήτησε ο υπουργός – σημειώνει – δεν θα δώσει λύση, διότι οι πραγματικοί ένοχοι είναι οι ελλείψεις προσωπικού και αυτοί που τόσα χρόνια δεν φρόντισαν να τις καλύψουν...

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση αλκοόλ το Πάσχα
Απολαύστε το γιορτινό τραπέζι του Πάσχα χωρίς καούρα και δυσπεψία
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε