Δεν πιστώθηκε στους λογαριασμούς των νοσοκομείων το ποσό των εφημεριών των γιατρών για το τέταρτο τρίμηνο του έτους.

Σύμφωνα με αρχική ενημέρωση που είχε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας, το ποσό επρόκειτο να κατατεθεί στις 30 Νοεμβρίου.

Αμέσως μετά, θα μπορούσαν να καταβληθούν στους γιατρούς τα χρήματα για τις εφημερίες Οκτωβρίου και Νοεμβρίου, ενώ η εξόφληση των εφημεριών Δεκεμβρίου θα γινόταν μέσα στον προσεχή Ιανουάριο.

Σε επικοινωνία που είχε την Τρίτη ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ με τις υπηρεσίες αρκετών νοσοκομείων, ενημερώθηκε ότι δεν πιστώθηκαν τα κονδύλια για τις εφημερίες τέταρτου τριμήνου.

Ακολούθησε επικοινωνία με τη Διεύθυνση Οικονομικών του υπουργείου Υγείας, από όπου ενημερώθηκε ότι υπήρξε διαδικαστική εμπλοκή και πως η νέα ημερομηνία πίστωσης των κονδυλίων προσδιορίστηκε την Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου.

Η ΟΕΝΓΕ καλεί τις Ενώσεις των γιατρών να συνεργαστούν με τις διοικήσεις και τα λογιστήρια των νοσοκομείων, ώστε τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου να είναι εφικτή η διαβίβαση των ενταλμάτων στους Επιτρόπους Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Απεργία

Η ΟΕΝΓΕ συμμετέχει στην απεργία που έχουν προκηρύξει για την Πέμπτη η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί πραγματοποιούν επιπλέον στάση εργασίας την Παρασκευή (από τις 11 το πρωί έως το τέλος του ωραρίου), ημέρα που εκδικάζεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή της ΟΕΝΓΕ για αποκατάσταση του ιατρικού μισθολογίου.

Η Ομοσπονδία διεκδικεί τη θετική έκβαση της προσφυγής, κατ΄ αναλογία προς τις προσφυγές δικαστικών και ενστόλων.

Στα απεργιακά αιτήματα περιλαμβάνονται οι προσλήψεις γιατρών και προσωπικού στο ΕΣΥ, η επαρκής χρηματοδότηση του συστήματος Υγείας και θεμελίωση Συστήματος Πρωτοβάθμιας Υγείας.

Οι γιατροί διεκδικούν ένα βιώσιμο και δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα που θα διασφαλίζει την αλληλεγγύη των γενεών.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γρίπη των πτηνών: Χαμηλός ο κίνδυνος μετάδοσης από τα ζώα στον άνθρωπο στις πόλεις
Τα νοσοκομεία με τη μεγαλύτερη φαρμακευτική δαπάνη [πίνακας]
1 στους 2 υγειονομικούς θεωρούν μη ασφαλή την παρεχόμενη φροντίδα, λόγω των ελλείψεων [ανάλυση]