Στις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ για τις εξετάσεις των ασφαλισμένων του στα διαγνωστικά κέντρα κρύβεται η εκταμίευση της δόσης του ενός δισ. ευρώ που πρέπει να εγκριθεί από τους θεσμούς μέχρι την Δευτέρα.

Πρόκειται για την (βασική) εκκρεμότητα που έμεινε εκτός του νομοσχεδίου με το δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων, το οποίο ψηφίσθηκε την Τρίτη από την Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν δέχεται περικοπή της τάξεως του 40% η οποία θα μετακυλιστεί στους ασφαλισμένους (πρόσφατο ρεπορτάζ Iatronet εδώ).

Το επιχείρημα (που μεταφέρθηκε ήδη στους δανειστές κατά τη διαπραγμάτευση των δύο προηγούμενων εβδομάδων) είναι ότι οι δημόσιες μονάδες σε πρωτοβάθμιο επίπεδο δεν είναι σε θέση να σηκώσουν το βάρος των διαγνωστικών εξετάσεων ως αποτέλεσμα της κρίσης και των μνημονιακών επιλογών της πενταετίας.

«Τις ξαναστήνουμε αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει από τη μία ημέρα στην άλλη», όπως τονίσθηκε χαρακτηριστικά. Ενα επιπλέον επιχείρημα είναι ότι θα κλείσουν εκατοντάδες «μικρά» διαγνωστικά κέντρα που δεν θα μπορούν να απορροφήσουν την εκτίναξη του κόστους για τον ασθενή, σε αντίθεση με τα λίγα «μεγάλα» που λόγω οικονομιών κλίμακας θα συγκρατήσουν (''προσωριν''...) τις τιμές.

Μάλιστα, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, τέλη καλοκαιριού υπήρξε συνάντηση εκπροσώπου των θεσμών με εκπρόσωπο μεγάλης διαγνωστικής αλυσίδας η οποία, κατά τα ίδια στελέχη, προωθεί την εν λόγω ρύθμιση προκειμένου να κλείσουν οι μικρές μονάδες.

Αποτέλεσμα δεν υπήρξε μέχρι χθες. Είναι ενδεικτικό ότι, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας ενημερώθηκε για την εμπλοκή, ενώ βρισκόταν στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής.

Οι διαβουλεύσεις με τους ''θεσμούς'' συνεχίζονταν μέχρι αργά το βράδυ, με κυβερνητικά στελέχη να αισιοδοξούν ότι «θα βρεθεί κοινός τόπος» καθώς θα πρέπει τη Δευτέρα να δοθεί από τον ESM το πράσινο φως για την εκταμίευση.

''Θέμα τιμής'' το πολυνομοσχέδιο

Το κλίμα στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι έτσι κι αλλιώς βαρύ μετά την μετάθεση του ''ανθρωπιστικού'' πολυνομοσχεδίου για μετά τις γιορτές (ή την απόσυρση, θα δείξει...) λόγω του «βέτο» που άσκησαν οι δανειστές.

Για το Μαξίμου ''είναι θέμα τιμής'' να επανακατατεθεί το νομοσχέδιο ''μετά τις 7 Ιανουαρίου'', έστω και με αλλαγές στα μη ουσιώδη. Υπό την προϋπόθεση ότι θα παραμείνουν οι διατάξεις που αφορούν τις ευπαθείς ομάδες και τους οικονομικά αδυνάμους, όπως η ένταξη των ανασφάλιστων στο ΕΣΥ ή η παράταση της κάρτας σίτισης και των γευμάτων στα σχολεία για το 2016 ή η ενισχυτική διδασκαλία σε Γυμνάσια-Λύκεια για τους μαθητές που δεν έχουν την δυνατότητα να πάνε σε ιδιωτικά φροντιστήρια.

Πόσο μάλλον που αμέσως μετά η κυβέρνηση θα έλθει αντιμέτωπη με το ασφαλιστικό και το φορολογικό των αγροτών που θα δοκιμάσουν τις αντοχές των ''153''...

Πηγές:
Euro2day

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Λιγότερη καθιστική ζωή κατά μισή ώρα μειώνει την υπέρταση στους ηλικιωμένους [μελέτη]
‘’Η παιδιατρική στη σημερινή πραγματικότητα’’ - Διημερίδα στο Παπαγεωργίου
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα