Τεράστιες περικοπές που αγγίζουν το 40%, αναμένονται στις τιμές που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις.

Στα προαπαιτούμενα Δεκεμβρίου υπάρχει πρόβλεψη για την “προς τα κάτω αναθεώρηση των τιμών των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, ώστε να ευθυγραμμιστούν οι δαπάνες στα επίπεδα του claw – back”.

Με τον όρο “claw – back” περιγράφεται ένας αυτόματος μηχανισμός, με τον οποίο οι πάροχοι του ΕΟΠΥΥ επιστρέφουν κάθε χρόνο στον Οργανισμό τη διαφορά από την προϋπολογισθείσα και την πραγματοποιηθείσα δαπάνη.

Για παράδειγμα, στην περίπτωση που ο “κλειστός” προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ προβλέπει ετήσια δαπάνη για διαγνωστικές εξετάσεις 100 εκατομμύρια και γίνουν εξετάσεις αξίας 130 εκατομμυρίων, τα συμβεβλημένα διαγνωστικά κέντρα θα κληθούν να επιστρέψουν 30 εκατομμύρια.

Το παράδειγμα δεν είναι ενδεικτικό της πραγματικότητας, δεδομένου ότι οι σημερινές διαφορές μεταξύ προϋπολογισμού και εξετάσεων που πραγματοποιούνται είναι τεράστια.

Ερωτήματα

Με αυτό το δεδομένο, η αναφορά στα προαπαιτούμενα είναι καταστροφική για τα διαγνωστικά κέντρα, τα οποία είναι σήμερα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ. Εγείρονται, δε, πολλά ερωτήματα για το πόσο θα επιβαρυνθούν τελικά οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι.

Ενδεικτικό της μείωσης των τιμών που θα προκύψει από την εφαρμογή της σχετικής πρόβλεψης είναι η παράθεση των σχετικών αριθμητικών δεδομένων.

Με βάση προηγούμενη απόφαση, που έλαβε τον περασμένο Σεπτέμβριο ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας Θανάσης Δημόπουλος, ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να δαπανά ετησίως (έως και το 2018) το ποσό των 302 εκατομμυρίων ευρώ για διαγνωστικές εξετάσεις.

Εννεάμηνο

Από τα δεδομένα του εννεαμήνου (Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2015), προκύπτει πως ο ΕΟΠΥΥ έχει πληρώσει 399,75 εκατομμύρια ευρώ για περίπου 64 εκατομμύρια διαγνωστικές εξετάσεις που έκαναν οι ασφαλισμένοι του.

Λαμβάνοντας υπόψη πως η μηνιαία δαπάνη είναι περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ, η συνολική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις θα ξεπεράσει τα 500 εκατομμύρια ευρώ έως το τέλος του έτους.

Για να υλοποιηθεί η δέσμευση της χώρας έναντι των δανειστών και να ευθυγραμμιστούν οι τιμές στα επίπεδα του “claw back”, οι τιμές των εξετάσεων πρέπει να μειωθούν μεσοσταθμικά κατά 39,6% (500 εκατομμύρια δαπάνης – 302 εκατομμύρια προϋπολογισμός = 198 εκατομμύρια ή – 39,6%).

Κατστροφική

Οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων βρίσκονται κυριολεκτικά αντιμέτωποι με μία καταστροφική εξέλιξη.

Το προεδρείο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιδιωτικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ) έχει συγκαλέσει συνέντευξη Τύπου για την ερχόμενη Τετάρτη, κάνοντας λόγο για “κίνδυνο κατάρρευσης των ιδιωτικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας”.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος του πνεύμονα: Πρόληψη και εξελίξεις στη θεραπεία
Ποια συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας πρέπει να προσέχουμε
Εμβόλια για τη γρίπη των πτηνών: Φόβοι για ανεπαρκή προσφορά