Σε μικρότερη κλίμακα εξακολουθούν να υφίστανται οι ελλείψεις σε σκευάσματα τα οποία διακινούνται κυρίως από πολυεθνικές εταιρείες. Φαινόμενο που δεν αφορά βεβαίως μόνο τη λιανική αλλά και τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, όπου πρώτης γραμμής φάρμακα είναι άφαντα. Περίτρανο παράδειγμα το betadine που χρειάζεται για τις αλλαγές στις χειρουργικές επεμβάσεις.

Όσον αφορά ειδικότερα στη λιανική –φαρμακεία- σταθερά στη λίστα των ελλείψεων παραμένει φάρμακο για την επιληψία, σκεύασμα για τη χοληστερίνη, αντιθρομβωτικές ενέσεις, φάρμακα για την ελκώδη κολίτιδα και για τις παθήσεις στομάχου.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, κύριο χαρακτηριστικό των ελλείψεων είναι ότι πρόκειται για φάρμακα που δεν έχουν αντίγραφα και επομένως η έλλειψή τους είναι σημαντική.

Ωστόσο, κατά τις ίδιες πηγές, το πρόβλημα των ελλείψεων είναι πανευρωπαϊκό και αφορά κυρίως τις χώρες όπου τα φάρμακα έχουν χαμηλές τιμές. Για τον λόγο αυτό το Πανευρωπαϊκό Όργανο των Φαρμακοποιών (PGEU) στη Γενική Συνέλευση του Μαρτίου έχει ως ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης την αντιμετώπιση των ελλείψεων.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Σλοβακίας η οποία κατά την παρουσίασή της στο Πανευρωπαϊκό Συμπόσιο που διοργάνωσε πρόσφατα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ανέφερε πως « το 1/3 των φαρμάκων που εισάγονται στη Σλοβακία, στη συνέχεια εξάγονται σε δυτικές χώρες προκειμένου να πουληθούν σε πολύ υψηλότερη τιμή.

Το αποτέλεσμα είναι οι ασθενείς μας να υποφέρουν από ελλείψεις σε φάρμακα. Τα φαρμακεία μας αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τους μειούμενους προϋπολογισμούς τους και τους τζίρους τους. Και κανένας δεν είναι σε θέση να πει ποια είναι τα αυξανόμενα κόστη για την εξεύρεση εναλλακτικών μεθόδων που θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της έλλειψης φαρμάκων», κατέληξε ο Δρ. Štefan Krchňák από το Επιμελητήριο Φαρμακοποιών της Σλοβακίας».

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία
Πασχαλινές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια