Στη διεύρυνση του ωραρίου των μονάδων του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ), προχώρησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Με απόφαση του υπουργού Ανδρέα Ξανθού, τα πολυϊατρεία και τα Κέντρα Υγείας θα λειτουργούν έως τις 10 το βράδυ, αντί για τις 7 που λειτουργούν σήμερα.

Ο κ. Ξανθός διευκρινίζει ότι οι δύο βάρδιες θα είναι από 7.30 το πρωί έως τις 2.30 το μεσημέρι και από τις 2.30 έως τις 9.30 το βράδυ.

Σε περιπτώσεις που κάποια ιατρική ειδικότητα είναι μοναδική, θα μπορεί να ορίζεται διαφορετικό ωράριο για τον γιατρό.

Στην απόφαση αναφέρεται, πάντως, ότι το ωράριο κάθε μονάδας θα καθορίζεται από τον διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) στην οποία υπάγεται.

Θα λαμβάνονται υπόψη το διαθέσιμο προσωπικό, ο εξοπλισμός και η βέλτιστη αξιοποίηση των εγκαταστάσεων.

Οι συγκεκριμένες μονάδες έχουν ενταχθεί από το 2014 στο ΠΕΔΥ, με σκοπό να παρέχεται ενιαία εξωνοσοκομειακή (πρωτοβάθμια) φροντίδα στο σύνολο των πολιτών. Παραμένουν, όμως, υποστελεχωμένες και ελλιπώς χρηματοδοτούμενες.

Γιατροί

Οι 5.500 γιατροί που υπηρετούσαν στα πολυϊατρεία και τα εργαστήρια του ΕΟΠΥΥ κλήθηκαν τότε να επιλέξουν εάν ήθελαν να παραμείνουν στο ΠΕΔΥ με μόνιμη και αποκλειστική απασχόληση και κλείνοντας το ιδιωτικό τους ιατρείο.

Παρέμειναν οι 2.500, με αποτέλεσμα οι μονάδες να οδηγηθούν σε υπολειτουργία.

Για να καλυφθούν τα κενά, προκηρύχθηκαν πανελλαδικά 900 θέσεις επικουρικών γιατρών, αλλά ανταποκρίθηκαν μόλις 170.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία
Πασχαλινές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια