Εξαιρετικά δύσκολη χαρακτήρισε ο υπουργός Υγείας την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στις δημόσιες δομές Υγείας από την επέλαση της γρίπης.

Μιλώντας την Κυριακή στο Mega, ο Ανδρέας Ξανθός επεσήμανε ότι το πρόβλημα έχει παρουσιαστεί εξαιτίας της έλλειψης κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας, κυρίως του Λεκανοπεδίου, εξαιτίας και της αύξησης των κρουσμάτων.

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως – αυτή τη στιγμή – υπάρχουν σε πανελλαδικό επίπεδο 200 κρεβάτια κλειστά σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και μονάδες αυξημένης φροντίδας (ΜΑΦ).

Επεσήμανε ότι – σε καθημερινή βάση – μόνο στην Αττική υπάρχει λίστα αναμονής για 40 έως 50 άτομα, τα οποία πρέπει να εισαχθούν σε ΜΕΘ ή ΜΑΦ, αλλά δεν υπάρχει διαθέσιμο κρεβάτι.

Αναφέρθηκε στην προκήρυξη 400 θέσεων νοσηλευτών και 100 γιατρών, διετούς σύμβασης, οι οποίες θα καλυφθούν μέσω του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Με τις προσλήψεις αυτές – είπε – θα λυθεί το πρόβλημα και μάλιστα σε πανελλαδική βάση μέχρι τον Μάρτιο.

Απαντώντας στις επικρίσεις για ελλείψεις βασικών υλικών στα νοσοκομεία ο κ. Ξανθός είπε πως αναζητούνται χρηματοδοτικά εργαλεία αλλά και λύσεις για παράκαμψη της γραφειοκρατίας.

Προβληματικό

"Το σύστημα προμηθειών είναι απολύτως προβληματικό και μπλοκαρισμένο”, τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Αυτή την περίοδο – είπε – υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα στα νοσοκομεία 315 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, τα χρήματα αυτά δεν μπορούν να αξιοποιηθούν, είτε επειδή οι υπηρεσίες δεν επαρκούν να προωθήσουν τα εντάλματα είτε επειδή το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει μπλοκάρει κάποιους από τους διαγωνισμούς είτε επειδή έχει μπλοκάρει το σύστημα με το παρατηρητήριο τιμών.

ΔΗΜ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας