Πρωτόγνωρες συνθήκες επικρατούν στο “Μποδοσάκειο” νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας, καθώς οι ελλείψεις γιατρών οδηγούν στο κλείσιμο κρίσιμων τμημάτων.

Ο εκτελών χρέη διοικητή και διευθυντής της Νεφρολογικής κλινικής, γνωστοποίησε ότι από τις 3 Μαρτίου 2016 το νοσοκομείο θα παραμείνει κλειστό και πως δεν θα δέχεται κανένα πολίτη που θα ζητήσει οποιαδήποτε υπηρεσία!

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Χρήστος Κατσίνας διευκρίνισε πως οδηγήθηκε σε αυτή τη δύσκολη απόφαση εξαιτίας της παντελούς απουσίας ιατρών στο τμήμα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ).

Χαρακτήρισε το θέμα πολύ σοβαρό, σημειώνοντας ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα από την 3η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) και το υπουργείο Υγείας.

Κατά τη διάρκεια της νύκτας, τα ΤΕΠ παρέμειναν ανοικτά χάρη στην εθελοντική παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Υγείας Σταύρου Γιαννακίδη, ο όποιος έκανε τη νυκτερινή εφημερία.

Εδώ και τρεις ημέρες παραμένει κλειστή η Παθολογική κλινική του νοσοκομείου και οι 28 ασθενείς που νοσηλεύονται θα παραμείνουν έως ότου λάβουν εξιτήριο.

Το μεσημέρι της Πέμπτης αναμένεται να πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη, στην οποία θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι του Δήμου, των καρκινοπαθών και των ατόμων με αναπηρία.

Θα παραστούν και εκπρόσωποι των εργαζομένων στο χώρο της ΔΕΗ, καθώς το νοσοκομείο προσφέρει υπηρεσίες σε μια βιομηχανική περιοχή, με περισσότερους από 8.000 εργαζόμενους.

Σύμφωνα με τον κ. Κατσίνα, η θητεία των ειδικευόμενων γιατρών που κάλυπταν τη λειτουργία του ΤΕΠ έχει λήξει, ενώ οι γενικοί γιατροί που υπηρετούν σε Κέντρα Υγείας αρνήθηκαν να μετακινηθούν στα ΤΕΠ του νοσοκομείου.

"Μαμάτσειο"

Στην ίδια κατάσταση βρίσκεται και το άλλο μεγάλο νοσοκομείο της Κοζάνης, το “Μαμάτσειο”, στο οποίο ο εκτελών χρέη διοικητή δήλωσε ότι τα “επείγοντα” παραμένουν κλειστά, λόγω έλλειψης ειδικών και ειδικευόμενων ιατρών.

Ενώ κάποιοι γνώριζαν – σημειώνει – την οριακή κατάσταση λειτουργίας των νοσοκομειακών μονάδων, έδωσαν άδειες σε ειδικευόμενους γιατρούς να παρακολουθήσουν σεμινάρια.

Έτσι, δύο ειδικευόμενοι γιατροί του νοσοκομείου μας που εφημεριακά κάλυπταν τη λειτουργία των ΤΕΠ θα απουσιάζουν για ένα μήνα. Δυστυχώς η απουσία τους δεν αναπληρώθηκε".

Τα δύο μεγάλα νοσοκομεία της περιοχής διαθέτουν από 200 κλίνες το καθένα, έχουν κοινή διοίκηση, αλλά μέχρι στιγμής εκκρεμεί ο διορισμός διοικητή.

Υπουργείο

Από το υπουργείο Υγείας ανακοινώθηκε την Πέμπτη ότι τα ΤΕΠ λειτούργησαν κανονικά:

“Στο ΤΕΠ της Παθολογικής του νοσοκομείου Πτολεμαΐδας, που υποτίθεται δεν λειτουργούσε, εξετάστηκαν την Τρίτη 20 ασθενείς, την Τετάρτη 23 ασθενείς και μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης τρεις.

Τα τελευταία έξι έτη, οι Παθολογικές Κλινικές των δύο νοσοκομείων, όπως και άλλες κλινικές τους, είναι υποστελεχωμένες διότι δεν έγιναν προσλήψεις ιατρών.

Σήμερα, ο υπουργός Υγείας εκδίδει αποφάσεις τοποθέτησης επικουρικών ιατρών, ωστόσο η ανταπόκριση είναι μειωμένη.

Μετά από αυτό, έχουν εκδοθεί Υπουργικές Αποφάσεις για πρόσληψη ιατρών με δελτίο παροχής υπηρεσιών.

Τέλος, ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη στο υπουργείο Υγείας η διαδικασία για έκδοση προκήρυξης για πρόσληψη ιατρών σε μόνιμες οργανικές θέσεις”.

ΔΗΜ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση αλκοόλ το Πάσχα
Απολαύστε το γιορτινό τραπέζι του Πάσχα χωρίς καούρα και δυσπεψία
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε