Το φάσμα της άμεσης αναστολής λειτουργίας, αντιμετωπίζει η νευροχειρουργική κλινική του νοσοκομείου “Γ. Γεννηματάς” της Αθήνας.

Αυτό επισημαίνουν με επιστολή τους προς τον υπουργό Υγείας γιατροί – μέλη του “Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή”.

Στην επιστολή τους αναφέρουν ότι οι ελλείψεις γιατρών παίρνουν δραματικές διαστάσεις και μέσα στο λεκανοπέδιο της Αττικής, λόγω των πολλών συνταξιοδοτήσεων και των ελάχιστων προσλήψεων.

Οι περιστασιακές ορισμένου χρόνου προσλήψεις επικουρικών επιμελητών δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της επιστολής, τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η νευροχειρουργική κλινική του νοσοκομείου “Γ. Γεννηματάς”, όπου υπάρχουν πλέον μόνο τρεις ειδικευμένοι γιατροί.

Η πολιτεία – σημειώνουν – καθυστερεί επίμονα να εγκρίνει τη μόνιμη μετακίνηση ειδικευμένου νευροχειρουργού από άλλο νοσοκομείο, με την οποία έχουν από καιρό συμφωνήσει οι επιστημονικοί αρμόδιοι του νοσοκομείου προέλευσης.

Έτσι φτάσαμε στο σημείο να απειλείται η λειτουργία ενός από τα ιστορικότερα νευροχειρουργικά τμήματα της χώρας, με τεράστια προσφορά στη δημόσια περίθαλψη.

Το συγκεκριμένο τμήμα καλύπτει χιλιάδες επείγοντα περιστατικά, ενώ εξυπηρετεί σε μόνιμη βάση πάρα πολλούς ασθενείς από πολλές περιοχές της χώρας, οι οποίοι χρειάζονται εξειδικευμένες χειρουργικές επεμβάσεις.

Πριν από λίγες μέρες οι γιατροί της κλινικής συναντήθηκαν με την υποδιοικήτρια της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), προκειμένου να συζητήσουν το πρόβλημα.

Έκπληκτοι, λοιπόν, την άκουσαν να απαντάει ότι πρόθεση των αρμοδίων είναι η διατήρηση μόνο ενός νευροχειρουργικού τμήματος στην 1η ΥΠΕ για να ασχολείται με το τραύμα (ΚΑΤ) και ενός ακόμα για τα παιδονευροχειρουργικά περιστατικά.

Κατάργηση

Οι υπόλοιπες νευροχειρουργικές κλινικές θα συγχωνευτούν σε δύο. Με άλλα λόγια, τα νευροχειρουργικά τμήματα των νοσοκομείων “Γ. Γεννηματάς”, “Ευαγγελισμός”, “Ερυθρός Σταυρός”, “Άγιος Σάββας” και ΝΙΜΤΣ θα καταργηθούν και θα συγχωνευτούν σε δύο!

Οι γιατροί τονίζουν πως η η πολιτική μη προσλήψεων επιμελητών οδηγεί πλέον σε επικίνδυνες καταστάσεις, οι οποίες θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη δημόσια περίθαλψη.

Στέλνουν, δε, τους ασθενείς που χρειάζονται εξειδικευμένη αντιμετώπιση υψηλού επιπέδου κατευθείαν στον ιδιωτικό τομέα ή και σε αναζήτηση κατάλληλης περίθαλψης στο εξωτερικό.

ΔΗΜ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γρίπη των πτηνών: Χαμηλός ο κίνδυνος μετάδοσης από τα ζώα στον άνθρωπο στις πόλεις
Τα νοσοκομεία με τη μεγαλύτερη φαρμακευτική δαπάνη [πίνακας]
1 στους 2 υγειονομικούς θεωρούν μη ασφαλή την παρεχόμενη φροντίδα, λόγω των ελλείψεων [ανάλυση]